Arama

Kurban ile ilgili hadis ve ayetler

Bir Müslüman bütün varlığını, gerektiği zaman Allah (CC) yolunda feda etmeye hazır olduğunu "kurban" ile gösterir. Bu ibadet bizleri Rabbimize yakınlaştırır. Tam bir teslimiyet sınavı olan Kurban Bayramı'nda Müslümanlar, Hz. İbrahim (AS) ile oğlu Hz. İsmail'in (AS) Allah'a (CC) itaat konusunda verdikleri başarılı bir sınavı yaşatırlar. İşte Kurban Bayramı ile ilgili hadisler ve ayetler...

◾ Müslümanlığa bir rahmet olarak sunulan kurbanın nereden ve nasıl geldiği merak edilir. Bu konuya açıklık getiren ayetler ve hadisler bulunur. Aşağıda bulunan hadis bu husus ile alakalıdır.

Zeyd b. Erkam (RA) anlatıyor:

Resûlullah'ın (SAV) ashâbı, "Ey Allah'ın Resûlü! Bu kurbanlar nedir?" dediler. Resûlullah, "Babanız İbrâhim'in sünnetidir." diye cevap verdi.

(İbn Mâce, Edâhî, 3: İbn Hanbel, IV)

Ramazan ayı, oruç ayıdır. Ramazan'ın sonunda da tüm Müslümanlar bu mübarek zaman dilimine veda eder ve bayram olarak kutlar. Yine bu hususa en güzel örnek şöyledir:

"Resulullah (SAV), Ramazan Bayramı namazına bir şeyler yemeden çıkmazdı. Kurban Bayramı'nda ise, namazdan dönünceye kadar bir şey yemezdi."

(Büreyde, Kütüb'ü-Sitte: Hadis no: 3048)

◾ Kurbanın fazileti ile ilgili çokça hadis-i şerif bulunur. Bunlardan biri de Tirmizi'nin rivayet ettiğidir.

Hz. Aişe'den (RANHA) rivayet edildiğine göre, Allah Resûlü (SAV) şöyle buyurmuştur:

"Ademoğlu kurban günü Allah (CC) katında kurban kesmekten daha güzel bir amel işlemez. Kurban, kıyamet günü boynuzları, kılları ve tırnaklarıyla (sevap olarak) gelir. Kurban, henüz kanı yere düşmeden, Allah (CC) tarafından kabul edilir. Bu sebeple kurban kesme konusunda gönlünüz hoş olsun, (bu iş size zor gelmesin)"

(Tirmizi, Edahi,1)

◾ Kurban Bayramı'nda kurban kesmek, gücü yeten her Müslüman için vaciptir. Kurbanda olması gereken özelliklerde bir hadiste şöyle geçmektedir:

Enes b. Mâlik'ten (RA) rivayet edildiğine göre:

"Resulullah (SAV) boynuzlu, alaca renkli iki koçu kendi eliyle keserek kurban etti. Besmele çekti, tekbir aldı ve keserken ayağını koçların sağ yanı üzerine koydu."

(Buhârî, Edâhî: 7; Müslim, Edahî: 3)

◾ Kurban Bayramı'nda ilk iki günün önemi büyüktür. Bu konu Kütüb-ü Sitte'de şöyle geçmektedir:

Resululah (SAV) buyurdular ki:

"Allah indinde günlerin en büyüğü Kurban Bayramı günüdür. Bunu, fazilette nefr günü (teşrik günlerinin ikinci günü) takip eder."

(Abdullah İbnu Kurt, Kütüb'ü-Sitte: Hadis no: 4561)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN