Kurban ile ilgili hadis ve ayetler
Bir Müslüman bütün varlığını, gerektiği zaman Allah (CC) yolunda feda etmeye hazır olduğunu "kurban" ile gösterir. Bu ibadet bizleri Rabbimize yakınlaştırır. Tam bir teslimiyet sınavı olan Kurban Bayramı'nda Müslümanlar, Hz. İbrahim (AS) ile oğlu Hz. İsmail'in (AS) Allah'a (CC) itaat konusunda verdikleri başarılı bir sınavı yaşatırlar. İşte Kurban Bayramı ile ilgili hadisler ve ayetler...
Giriş Tarihi: 28.06.2023
11:28
Güncelleme Tarihi: 28.06.2023
14:41
◾ Kurbanın fazileti ile ilgili çokça hadis-i şerif bulunur. Bunlardan biri de Tirmizi'nin rivayet ettiğidir.
Hz. Aişe'den (RANHA) rivayet edildiğine göre, Allah Resûlü (SAV) şöyle buyurmuştur:
"Ademoğlu kurban günü Allah (CC) katında kurban kesmekten daha güzel bir amel işlemez. Kurban, kıyamet günü boynuzları, kılları ve tırnaklarıyla (sevap olarak) gelir. Kurban, henüz kanı yere düşmeden, Allah (CC) tarafından kabul edilir. Bu sebeple kurban kesme konusunda gönlünüz hoş olsun, (bu iş size zor gelmesin)"
(Tirmizi, Edahi,1)
◾ Kurban Bayramı'nda kurban kesmek, gücü yeten her Müslüman için vaciptir. Kurbanda olması gereken özelliklerde bir hadiste şöyle geçmektedir:
Enes b. Mâlik 'ten (RA) rivayet edildiğine göre:
"Resulullah (SAV) boynuzlu, alaca renkli iki koçu kendi eliyle keserek kurban etti. Besmele çekti, tekbir aldı ve keserken ayağını koçların sağ yanı üzerine koydu."
(Buhârî, Edâhî: 7; Müslim, Edahî: 3)
◾ Kurban Bayramı'nda ilk iki günün önemi büyüktür. Bu konu Kütüb-ü Sitte'de şöyle geçmektedir:
Resululah (SAV) buyurdular ki:
"Allah indinde günlerin en büyüğü Kurban Bayramı günüdür. Bunu, fazilette nefr günü (teşrik günlerinin ikinci günü) takip eder."
(Abdullah İbnu Kurt, Kütüb'ü-Sitte: Hadis no: 4561)
◾ Kur'an-ı Kerim'de kurban Hac Suresi 22/34 ayetlerinde şöyle geçmektedir:
Biz, her ümmete -(Kurban kesmeye uygun) hayvan cinsinden kendilerine rızık olarak verdiklerimiz üzerine Allah'ın adını ansınlar diye- kurban kesmeyi gerekli kıldık. İmdi, İlahınız, bir tek İlah'tır. Öyle ise, O'na teslim olun. (Ey Muhammed!) O ihlaslı ve mütevazı insanları müjdele!
(Hac 22/34)
AYETİN TEFSİRİ:
Bu âyette göze çarpan diğer bir husus, Allah rızâsı için kesilecek kurbanlıkların yine Allah tarafından hem kurban sahiplerinin yemesi hem de sıkıntı içindeki yoksulların gıda ihtiyacının karşılanması amacıyla "insanlara bir rızık olarak" lutfedilmiş olduğudur. Şu halde sırf bir buyruğun şeklî olarak yerine getirilmesiyle yetinip kurban etlerinin heder edilmesi, âyetteki bu anlam inceliğine dikkat etmemek olur. Son yıllarda bu etlerin değerlendirilip yoksul ülkelere ulaştırılması yoluna gidilmesi, Kur'an'ın ruhuna ve bu âyetin amacına uygun bir uygulama arayışının güzel bir örneği sayılır.
Hac Suresi'ni dinlemek için tıklayınız