Kur'an-ı Kerim'de geçen peygamber duaları
Dua arınmak ve temizlenmek için bir vesiledir. İnsan dua yolu ile hem acizliğini kabul eder hem de bağışlanmak için bir vesile arar. Allah Teala'nın insanlığı irşad ve tebliğ maksadıyla gönderdiği peygamberler de zaman zaman zor durumda kalarak acziyetlerini fark etmiş ve Hak Teala'ya dua etmiştir. Sizler için Kur'an-ı Kerim'de geçen peygamber dualarını tefsirleri ile birlikte bir araya getirdik.
Giriş Tarihi: 23.04.2022
10:32
Güncelleme Tarihi: 23.04.2022
10:41
Hz. Yunus (AS)
"Zünnûn'u da (Yûnus) zikret! Hani öfkeli bir halde geçip gitmiş, bizim kudretimizin kendisine yetmeyeceğini zannetmişti. Sonunda karanlıklar içinde, "Senden başka hiçbir tanrı yoktur. Seni tenzih ederim. Gerçekten ben kötü işler yapmışım!" diyerek yalvardı."
Enbiyâ Suresi 87. Ayet
Enbiyâ Suresi 87. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın
Enbiyâ Suresi 87. Ayet Tefsiri
Zünnûn, Yûnus peygamberin lakabıdır. Balık tarafından yutulduğu için kendisine Zünnûn lakabı verildiği söylenir. Putlara tapan Ninevâ (Ninova) halkını tevhid dinine davet etmekle görevlendirilmiş olan Hz. Yûnus, halkı uzun süre dine davet etmesine rağmen kendisine çok az kimse iman etmişti. Bu durum karşısında ümidini yitiren Yûnus, kavmine kızmış, onların başına gelecek bir musibetten kendisini kurtarmak için gemiye binip şehirden uzaklaşmıştır. Bindiği gemi, yükünün fazla olması sebebiyle batmaya yüz tutunca geminin yükünü hafifletmek üzere çekilen kura neticesinde denize atılmış ve bir balık tarafından yutulmuştur. İşte Yûnus'un karanlıklar içinde yaptığı duadan maksat bu balığın karnında iken yaptığı duadır. Yüce Allah Yûnus'un duasını kabul ederek onu bu sıkıntıdan kurtarmış, balık onu hasta bir halde açık bir yere bırakmıştır; Yûnus iyileştikten sonra tekrar kavmine dönmüştür.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
Kur'an-ı Kerim'e gösterilen edep ve adaplar
Hz. İsa (AS)
"Meryem oğlu Îsâ şöyle yalvardı: "Allahım! Ey rabbimiz! Bize gökten öyle bir sofra indir ki, ilk gelenimizden son gelenimize kadar bizler için bir şölen ve senden bir işaret olsun. Bizi rızıklandır, sen rızık verenlerin en hayırlısısın."
Mâide Suresi 114. Ayet
Mâide Suresi 114. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın
Mâide Suresi 114. Ayet Tefsiri
Havârilerin "Rabbin bize gökten bir sofra indirebilir mi?" şeklindeki sorusunu "Rabbinin buna gücü yeter mi?" anlamında düşünen müfessirler, o esnada havârilerin henüz tam bir teslimiyet içinde olmadıkları ve imanlarında zaaf bulunduğu yorumunu yapmışlardır. İslâm bilginlerinin çoğunluğuna göre ise bu sorudaki yardımcı fiili "güç yetirme" anlamına göre düşünmemek gerekir. Zira onların bu talebi –müteakip âyette ifade edildiği üzere– olumlu amaçlara yöneliktir. Şu halde bu soruyu, –Arap dilindeki örneklerin ışığında– "Rabbin bize gökten bir sofra indirir mi, indirmesi O'nun hikmetine uygun olurmu; Allah'ın âdetine (sünnetullah) göre bu olabilir mi; sen rabbinden bize gökten bir sofra indirmesini isteyebilir misin, istersen rabbin buna rızâ gösterir mi veya isteğini yerine getirir mi?" gibi mânalarda anlamak daha uygun olur.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
Kalbi temizleyen davranışlar