Arama

Kur'an-ı Kerim'de geçen peygamber duaları

Dua arınmak ve temizlenmek için bir vesiledir. İnsan dua yolu ile hem acizliğini kabul eder hem de bağışlanmak için bir vesile arar. Allah Teala'nın insanlığı irşad ve tebliğ maksadıyla gönderdiği peygamberler de zaman zaman zor durumda kalarak acziyetlerini fark etmiş ve Hak Teala'ya dua etmiştir. Sizler için Kur'an-ı Kerim'de geçen peygamber dualarını tefsirleri ile birlikte bir araya getirdik.

Hz. Yusuf (AS)

"Ey rabbim! Bana iktidar verdin ve bana rüyaların yorumunu da öğrettin. Ey gökleri ve yeri yaratan! Dünyada da âhirette de beni yönetip himaye eden sensin. Müslüman olarak canımı al ve beni iyi kulların arasına kat!"

Yûsuf Suresi 101. Ayet

Yûsuf Suresi 101. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Yûsuf Suresi 101. Ayet Tefsiri

Hz. Yûsuf, mülkü ve onu yönetmek için gerekli olan olayları yorumlama ilmini kendisine yüce Allah'ın verdiğini, dünyada da âhirette de kendisini yönetip himaye eden velîsinin Allah olduğunu zikrederek O'na şükranlarını arzediyor ve dünyada insana verilen imkânların "iyi bir insan ve iyi bir müslüman olma" amacına hizmet etmesi gerektiğini vurguluyor (velî hakkında bilgi için bk. Bakara 2/257; Nisâ 4/2,138-140; En'âm 6/14). Rivayete göre Hz. Ya'kub Mısır'da oğlunun yanında yıllarca yaşadı. Vasiyeti uyarınca naaşı, Filistin'de defnedilmiş bulunan babası Hz. İshak'ın yanına gömüldü.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Hz. Eyyub (AS)

"Eyyûb'u da an! Hani rabbine, "Başıma bu dert geldi. Ama sen merhametlilerin en üstünüsün" diye niyaz etmişti."

Enbiyâ Suresi 83. Ayet

Enbiyâ Suresi 83. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Enbiyâ Suresi 83. Ayet Tefsiri

Eyyûb aleyhisselâm Kur'an'da adı geçen ve Allah'ın kendilerine ilim ve hikmet verdiği bildirilen peygamberlerdendir. Kitâb-ı Mukaddes'e göre (bk. Eyyûb, 1/1-42/17) Eyyûb Filistin'de Ölüdeniz'in güneydoğusunda yer alan Uts diyarında yaşamıştır. Allah'tan korkan, kötülükten sakınan kâmil bir insandı. Yedi oğlu, üç kızı vardı; daha ziyade hayvancılıkla meşgul olurdu; deve, sığır ve koyun sürülerine sahip, zengin bir kimse idi. Daha sonra gerek tabii âfetler, gerekse düşman kavimler tarafından çocukları ile bütün malı mülkü telef edildi; kendisi de ağır bir hastalığa yakalandı.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Hadis-i şerifler ile Müslümanlara örnek olan 20 dua

  • 10
  • 17

Hz. Şuayb (AS)

"Doğrusu Allah bizi ondan kurtardıktan sonra tekrar sizin dininize dönersek Allah hakkında yalan uydurmuş oluruz. Rabbimiz Allah dilemedikçe sizin dininize dönmemiz bizim için olacak şey değildir! Rabbimizin ilmi her şeyi kuşatmıştır. Biz sadece Allah'a dayanırız. Ey rabbimiz! Kavmimizle bizim aramızda adaletli hükmünü ver. Sen hüküm verenlerin en hayırlısısın."

A'raf Suresi 89. Ayet

A'raf Suresi 89. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

A'raf Suresi 89. Ayet Tefsiri

Millet kelimesi "din" anlamına gelir. Müşrikler Şuayb ve ona inananları, kendi dinlerine dönmemeleri halinde ülkelerinden süreceklerini kesin bir dille açıklayarak tehdit ettiler. Hz. Şuayb'ın "Biz istemesek de mi?" şeklindeki ifadesi, hiç kimsenin inancını değiştirmeye zorlanamayacağını, inancında ısrar ettiği için yurdundan da sürülemeyeceğini göstermesi bakımından özellikle ilgi çekicidir. İnkârcı zorbaların "... dinimize döneceksiniz!" şeklindeki tehditkâr sözleriyle Hz. Şuayb'ın, "Allah bizi ondan kurtardıktan sonra tekrar sizin dininize dönersek..." şeklindeki ifadesi, ilk bakışta Şuayb'ın daha önce onların dinine bağlı olduğu gibi bir kanaat doğuruyorsa da; bütün müfessirler âyetten böyle anlamın çıkarılmaması gerektiğini ısrarla vurgulamışlardır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 11
  • 17

Hz. Musa (AS)

"Rabbim! Doğrusu kendime zulmettim; beni bağışla!" Allah da onu bağışladı. Çünkü O, gerçekten çok bağışlayıcı ve çok esirgeyicidir."

Kasas Suresi 16. Ayet

Kasas Suresi 16. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Kasas Suresi 16. Ayet Tefsiri

Hz. Mûsâ sarayda iyi bir eğitim gördü. Olgunluk çağına ulaşınca Allah tarafından kendisine "hikmet ve ilim" verildi (krş. Çıkış, 2/2-10). Mûsâ, kendisine daha peygamberlik gelmeden Firavun'un yanlış yolda olduğunu biliyor ve İsrâiloğulları'na baskı uyguladığını görüyordu. O sebeple bu konudaki düşüncesini yakınlarına açmış, muhalefeti ağızdan ağıza yayılınca da gözden kaybolup kendini gizlemişti. Şehre ancak geceleri çıkıyordu. Ahalisinin haberi olmadığı bir sırada girdiği şehrin neresi olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber müfessirlerin çoğunluğuna göre Mısır'da Firavun'un ikamet ettiği şehirdir. Müfessir Dahhâk buranın geçmişte müstakil bir yerleşim merkezi olan bugünkü Aynişems olduğunu söylemiştir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Kur'an-ı Kerim'de geçen ayetlere göre insanların zayıf yönleri

  • 12
  • 17

Hz. Musa (AS)

"Mûsâ, "Ey rabbim! Beni ve kardeşimi bağışla, bizi rahmetine garkeyle! Sen merhametlilerin en merhametlisisin" dedi."

A'râf Suresi 151. Ayet

A'râf Suresi 151. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

A'râf Suresi 151. Ayet Tefsiri

Hârûn'un duygusal bir üslûpla yaptığı bu açıklamalardan etkilenerek sakinleşen Mûsâ, muhtemelen kendi öfkeli tavrından, ne yaptığını bilmeyerek Tevrat levhalarını yere atmasından ve ayrıca Hârûn'un olabilecek bazı kusurlarından dolayı hem kendisi hem de kardeşi için Allah'tan af ve mağfiret diledi.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Manevi temizliğin merkezi: Kalp

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN