Arama

Kur'an-ı Kerim'de övülen salih zat: Hz. Lokman

Hz. Lokman, Kur'an-ı Kerim'de örnek gösterilen ve hayırla yâd edilen ender şahsiyetlerden biridir. Şüphesiz bir kula bahşedilen en büyük nimete sahip olan bu salih zat, oğluna verdiği öğütler ile anılır. Hikmetli sözler ile gönüllere şifa vermesinden dolayı Lokmanü'l-hâkim olarak da bilinir. Peki, Kur'an-ı Kerim'de Hz. Lokman nasıl anılır?

Kur’an-ı Kerim’de övülen salih zat: Hz. Lokman

📌Yaşı hakkındaki görüşlere göre; Hz. Lokman, Allah'tan uzun ömür diledi ve tercih kendisine bırakıldığında da Arap kültüründe uzun ömrün simgesi olan kartaldan hareketle yedi kartal ömrü kadar yaşamayı istedi. Buna dayanılarak; 560, bin, 3 bin, 3 bin 500 veya 4 bin yıl yaşadığı düşünülür. "Lokmanü'n-nüsur (kartallar kadar uzun yaşayan Lokman)" ve "el-Muammer (uzun ömürlü)" lakabıyla da anılır.

➡ Hadis alimi Ebu Hatim es-Sicistani, uzun ömürlüler arasında Hz. Lokman'ın, Hızır'dan sonra ikinci sırada yer aldığını söyler.

Lokman Hekim'den şifa kaynağı 25 besin

📌Hikmetli sözler ile gönüllere şifa verdiğinden dolayı Lokmanü'l-hâkim olarak da bilinir. Peygamber Efendimizin (sav) Yemen'den gelen bir heyeti karşılarken onlara, "İman Yemenlidir, hikmet Yemenlidir" şeklindeki iltifatıyla Lokman'ın Yemen'deki Ad kavmine mensup olduğuna atıfta bulunduğu öne sürülür. (Fahruddin Er-Râzi, Tefsir-i Kebir Mefâtihu'l-Gayb)

Fikriyat'ta yer alan podcastlerden Lokman suresini dinlemek için tıklayın

  • 6
  • 14
MÜSLÜMANLARA YOL GÖSTEREN ÖĞÜTLER
MÜSLÜMANLARA YOL GÖSTEREN ÖĞÜTLER

Kur'an-ı Kerim'de Hz. Lokman'ın nesebi, kaç yıl yaşadığı gibi bilgilerden bahsedilmez. Yüce kitabımızda bildirilen Hz. Lokman'ın öğütleri, Müslümanlara yol gösterici olması bakımından önemlidir.

➡ Kur'an-ı Kerim'in Mekke'de nazil olan 31. suresi Lokman adını taşır. 12'inci ayetten 19'uncu ayetin sonuna kadar kendisinin, oğluna vermiş olduğu değerli öğütler aynen nakledilir. Bu yüce Allah'ın Hz. Lokman'a verdiği önemi gösterir. Şüphesiz bir kula bahşedilen en büyük nimetlerdendir.

Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamasından
Lokman suresini okumak için tıklayın

➡ Müfessirler, Allah'ın Hz. Lokman'a verilen hikmeti "din konusunda derin bilgi, sahih inanç, akıl, yerinde ve doğru konuşma, isabetli görüş ve davranış" olarak açıklar.

"Andolsun ki vaktiyle Lokmân'a şu hikmeti vermiştik: "Allah'a şükret, O'na şükreden kendi iyiliği için şükretmiş olur; nankörlük eden de bilmelidir ki Allah'ın hiçbir şeye ihtiyacı yoktur, O her türlü övgüye lâyıktır."

(Lokman suresi, 12. ayet)

➡ Hz. Lokman bir baba şefkatiyle evladına ilk olarak tevhid inancını öğretir. Her şeyi yoktan var eden ve yeryüzünü nimetlerle donatan Allah'a şirk koşmamasını öğütler.

Lokmân oğluna öğüt verirken ona şöyle dedi: "Sevgili oğlum! Allah'a ortak koşma; çünkü O'na ortak koşmak kesinlikle çok büyük bir haksızlıktır."

(Lokman suresi, 13. ayet)

Lokman Hekim'den şifa kaynağı 25 besin

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN