Kur'an-ı Kerim'den ayetlerle meleklerin görevleri
Melekler, Allah'a ibadet etmek ve onun emirlerini yerine getirmekle görevli varlıklardır. Yerde ve gökte Allah'ı tesbih ederler. Meleklerin varlığına inanmak imanın vaciplerindendir. Peki meleklerin görevleri nedir? Özellikleri nelerdir?
Giriş Tarihi: 22.01.2021
15:03
Güncelleme Tarihi: 20.06.2021
11:03
📌 Allah'ın peygamberlerine gönderdiği vahyi iletmek ile görevlidir. Kur'an'ı Kerim'den ilk ayetleri Hira mağarasında Hz. Muhammed'e iletti ve Nebi'nin (sav) nübüvveti başladı. İki kanadı arasındaki mesafe, yeryüzünün doğusu ile batısı arası kadardı. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v.) onu bu şekliyle iki defa gördü. Bir defasında gökten yere inerken, bir defasında da Cennetü'l-Me'vâ'nın yanındaki Sidretü'l- Münteha'da görmüştü. Allah (c.c.) Kur'an-ı Kerim'de bu iki olaydan şöyle bahseder:
➡ O'na, çetin kuvvetlere sahip ve güçlü elan Cebrail öğretmiştir. En yüksek ufukta iken doğruluvermiş, sonra yaklaşmış ve inmiştir. Aralan iki yay arası kadar, belki daha da yakın oldu. Allah, o anda kulu Muhammed'e vahyedeceğini etti.
Necm suresi 5-10. ayetler
Andolsun ki Muhammed, Cebrail'i sınırın sonunda (Sidretu'l- Münteha) başka bir inişinde de görmüştür, orada Me'vâ Cennet'i vardır. Sidre'yi bürüyen bürüyordu. Muhammed'in gözü, oradan ne kaydı ne de onu aştı.
Necm suresi 13-17. ayetler)
📌 Allah Kur'an-ı Kerim'de Cebrail (a.s.) överek şöyle buyurdu:
Bu Kur'an, şerefli bir elçinin (Cebrail'in) getirdiği sözdür.
(Tekvir suresi 19. ayet)
(x) Meleklerin kıblesi; Beytü'l Mamur
📌 Ölüm meleği Allah'ın eceli gelen kullarının canını alması için görevlendirdiği melektir. Ölüm meleği Müslümanların canını merhamet ederek alır. İnkar edenlerin canını ise azab ederek alır. Halk arasında adı Azrail olarak bilinse de Kur'an'ı Kerim'de bu isim hiç geçmemektedir. Allah bu melekten bahsederken melekü'l mevt (ölüm meleği) lafzını kullanır. Kur'an- Kerim'de birçok yerde Rabbimiz ölüm meleğinden bahseder:
➡ De ki: "Sizin için görevlendirilmiş bulunan ölüm meleği canınızı alacak, sonra Rabbinize döndürüleceksiniz."
(Secde suresi 11. ayet)
➡ Onlar ki; melekler güzellikle canlarını aldığında: "Selam olsun size! Yaptıklarınız karşılığında cennete girin."derler.
(Nahl suresi 32. ayet)
➡ Melekleri görecekleri gün, suçlu günahkârlara bir müjde yoktur. Ve derler ki: "(Bizi bekleyen) tam bir mahrumiyet!"
(Furkan suresi 22. ayet)
📌 Allah'ın yağmur ve tabiat işleri ilgili görevli kıldığı melektir. Mikail (a.s.) ve ona yardımcı olan melekler Allah'ın izni ile bulutları Allah'ın emrettiği yerlere hareket ettirir. Yağmur yağması, deprem olması gibi birçok tabiat olayının gerçekleştirilmesi Mikail'in (a.s.) görevlerindendir.
(x) Sabırla ilgili 10 öğüt
📌 İsrafil (a.s.) ve ona yardımcısı olan melekler Arş'ı yüklenenlerdendir. Allah'ın emri ile üç kez sûra üfleyecektir. Birinci üflemesi, korkulma üflemesidir. İkinci üflemesi ile insanlar bayılıp yere düşer. Üçüncü üflemesiyle tekrar dirilme gerçekleşecektir.
MELEKLERİN SAYISINI SADECE ALLAH BİLMEKTEDİR
📌Allah'ın görevlendirdiği meleklerin sayısı bilinmemektedir. Nitekim Allah azze ve celle Kur'an'da meleklerin sayısını ancak kendisinin bildiğini bildirmektedir. Melekler tamamıyla Allah'ın emrindedir. Allah dilediği zaman melekleri Müslümanlara ve İslam ordularına yardım etmek için görevlendirir.
"Cehennem ashabını meleklerden başkasını yapmadık. Onların sayılarını, gerçeği yalanlayan nankörler için bir fitneden başka bir şey yapmadık. Kendilerine kitap verilenler; gerçeği apaçık bilsinler, iman edenlerin imanları artsın. Kendilerine kitap verilmiş iman sahipleri kuşkuya düşmesinler. Kalplerinde hastalık olanlarla, gerçeği yalanlayan nankörler de desinler ki: "Allah, bu örnekle ne demek istiyor şimdi?" İşte böyle, Allah, dileyeni dalalette bırakır, dileyene doğru yolu gösterir. Rabbinin ordularını kendisinden başkası bilmez. Bu, beşer için zikirden başka bir şey değildir."
Müddessir suresi 31. ayet
➡ Kiramen Katibin adlı melekler yazıcı meleklerdir. İnsanoğlu'nun yaptığı iyi ve kötü amelleri kaydetmekle görevlilerdir.
"Şunu iyi bilin ki üzerinizde bekçiler (koruyucular), değerli yazıcılar vardır. Onlar, yapmakta olduklarınızı bilirler."
(İnfitar suresi 10-12. ayetler)
Münker ve Nekir adlı melekler ise sorgu melekleridir. Öldükten sonra kabrine koyulan kimseyi dini konusunda sorguya çekmekle görevlilerdir.
Meleklerin varlık alemini nasıl kuşattığı hakkında Allah Resûlünden bize ulaşan şu rivayet kâfîdir:
"Ben sizin görmediklerinizi görür, işitmediklerinizi duyarım. Gök sarsıldı. Nasıl sarsılmasın ki! Semada, bir meleğin Allah için secdeye kapanmadığı dört parmaklık bir yer dahi yoktur." (x) (İbn Mâce, Zühd, 19)