Kur'an-ı Kerim'den öğütler
Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim bizler için kıyamete dek yanacak bir kandil ve kurtuluş reçetesidir. Nazil olmaya başladığı günden itibaren insanlığa hakikat yolunda aydınlık olan Kur'an-ı Kerim'de Allah Teala'nın öğütleri bulunur. Bu öğütlere sarılanlar kurtulur, uzak kalanlar ise rahmet ve merhamet pınarından nasiplenemez. Sizler için hayat ölçüsü haline getirmemiz gereken on öğüdü araştırdık.
Giriş Tarihi: 29.07.2023
17:10
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024
09:12
GEÇERSİZ PİŞMANLIKLAR
◾ En büyük gerçek ölüm dür. Yaşadığımız hayat için bir son anlamına gelen bu hakikat aynı zamanda ahiret hayatının da başlangıcı olması sebebiyle önemlidir.
◾ Bu sebeple dünyada işlenmeyen ameller neticesi nde ahirette üretilecek mazeretler ve meydana gelecek olan pişmanlıklar hükümsüzdür. Zira dünya ahiretin tarlasıdır.
İBADETLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
"Andolsun biz, cinlerden ve insanlardan birçoğunu cehennem için yarattık. Bunların kalpleri vardır ama onlarla kavrayamazlar; gözleri vardır ama onlarla göremezler; kulakları vardır ama onlarla işitemezler. Onlar hayvanlar gibidir, hatta daha da şaşkındırlar. İşte asıl gafiller onlardır."
A'RÂF SURESİ 179. AYET
A'râf Suresi 179. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın
A'RÂF SURESİ 179. AYET TEFSİRİ
➡ Eski Arapça'da kalb kelimesi genellikle "insanın kavrama, bilme ve algılama, sağlıklı hüküm verme yeteneği", kısaca "akıl" anlamına gelir (Râgıb el-İsfahânî, ez-Zerîa ilâ mekârimi'ş-şerîa, s. 176). Birçok âyette olduğu gibi (meselâ bk. Âl-i İmrân 3/151; Enfâl 8/12; Hac 22/46; Zümer 39/45; Nâziât 79/8) konumuz olan âyette de kelime bu anlamda kullanılmıştır.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
AKLIN DOĞRU KULLANIMI
◾ Kur'an-ı Kerim 'in muhtelif surelerinde bulunan ayet-i kerimeler de insanoğlunun akıl sahibi olduğu vurgulanır. Buradan çıkan sonuçlardan birisi de yaptığı amellerden sorumlu olmasıdır.
◾ Aynı zamanda aklını doğru, rahmani manada kullanması gerektiği de vurgulanan insanların sonu ahirette hüsran olacaktır. Bu meyanda salih amellere sarılmak gerekir.
AKIL VE KALP
"Akrabaya, yoksula ve yolcuya hakkını ver. Gereksiz yere de saçıp savurma!"
İSRÂ SURESİ 26. AYET
İsrâ Suresi 26. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın
İSRÂ SURESİ 26. AYET TEFSİRİ
➡ Üçüncü ödev akrabaya ve muhtaçlara iyilik etmek, hayır yapmaktır. Bu hususta önceliği olanlar akrabalar olduğu için 26. âyette onlar başa alınmıştır. Bu âyetteki "... hakkını ver" ifadesi, hem nafaka borcunu ve zekât ibadetini hem de bunun ötesinde nâfile cinsinden hayırları kapsamaktadır. Burada yoksulların da zikredilmesi, yardımın özellikle malî olanının söz konusu edildiğini gösterir.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
AKRABAYA YARDIM
◾ Bu ayeti kerimenin hikmeti herkesin bireyselleştiği, günümüz modern dünyası nda daha iyi anlaşılıyor. İnsanlar arasında olan ilişkilerin varlığı bu dönemde daha fazla önem kazandı.
◾ İslam'ın en mühim amaçlarından birisi de toplumsal bütünleşmeyi sağlayarak sağlıklı bireylerin toplum içinde kabul görmesi ve akrabalık ilişkilerinin diri tutulmasıdır.
KUR'AN-I KERİM'DE AİLE VE AKRABA İLİŞKİLERİ