Arama

Kur'an-ı Kerim'e gösterilen edep ve adaplar

Kur'an-ı Kerim Hak Teala'nın kelamı, bir kurtuluş vesilesidir. Onlarca İslam alimi tarih boyunca yüzlerce tefsir eseri kaleme alarak Kur'an-ı Kerim'i müminler için anlaşılır kılmaya çalışarak Kur'an'ın kişilerce kavranmasına katkı sağlamıştır. Pek çok alanda olduğu gibi Yüce Allah'ın kelamı olan Kur'an-ı Kerim'in de kendisine has edep ve adapları vardır. Bu hasletler kişiyi olumlu yönde etkileyen ve hayatına güzellikler katan huylardır.

📌 Kur'an dinlemek

◾ Kur'an'ı Kerim okunurken dinlemek faziletlidir. Allah Teala'nın kelamı okunurken sükûnet içerisinde dinlemek, hüzünlenmek ve anlamaya gayret etmek müminler için bir bağışlanma vesilesidir.

"Kur'an okunduğu zaman onu dinleyin ve sessiz durun ki rahmete nâil olasınız."

Âraf Suresi 204. Ayet

Âraf Suresi 204. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Âraf Suresi 204. Ayet Tefsiri

◾ Yukarıda Kur'an'ın insanlık için hangi bakımlardan ve ne kadar büyük bir değer ifade ettiği belirtildikten sonra burada da özetle kelâmullahı dinlemenin edep ve erkânı gösterilmektedir. Buna göre Kur'an okunduğu sırada müslüman ona ilgisiz kalmayacak, kulak verip dikkat kesilecek, saygıyla ve ilgiyle dinleyecektir; çünkü o, her şeyden önce Allah'ın sözüdür, onda konuşan Allah'tır. Bu sebeple Kur'an'a kulak vermemek Allah'ın konuşmasına kulak vermemek ve dolayısıyla bir bakıma Allah'a karşı edepsizlikte bulunmak anlamına gelir. Ayrıca anlamları üzerine düşünüp kavrayabilmek ve sonuçta rahmet ve bereketinden yararlanabilmek için de onu yoğun bir dikkatle dinlemek gerekmektedir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Manevi temizliğin merkezi: Kalp

📌 Temiz olmak

◾ Kur'an okuyan kişinin temiz ve abdestli olması gerekir. Çünkü Yüce Allah'ın (CC) kelamı olan Kur'an temizdir ve ancak temiz olanlarca ele alınabilir. Temizlik dinimizde en önemli meselelerdendir. Bir zikir olarak anılan Kur'an kıraati hürmete layık bir ibadet şeklidir.

"Onlar ayakta dururken, otururken, yatarken hep Allah'ı anarlar; göklerin ve yerin yaratılışını düşünürler (ve şöyle derler:) "Rabbimiz! Sen bunu boş yere yaratmadın, seni tenzih ve takdis ederiz. Bizi cehennem azabından koru!"

Âl-i Îmran Suresi 191. Ayet

Âl-i Îmran Suresi 191. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Âl-i Îmran Suresi 191. Ayet Tefsiri

◾ Sûrenin sona erdiğine işaret eden bu ve bundan sonraki âyetler aynı zamanda onun özeti mahiyetindedir. Kur'ân-ı Kerîm'in sûreleri ve konuları genellikle öğüt ve ibret içeren âyetlerle sona ermektedir. Görüldüğü gibi burada da göklerin ve yerin yaratılışında akıl sahipleri için ibret alınması gereken şeylerin bulunduğu vurgulanmakta ve müminlerin bu ibret alınacak olaylar karşısındaki tutumları dua üslûbuyla anlatılmaktadır. Bu durum sûrenin sona ermekte olduğuna bir işarettir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Peygamber Efendimiz ve sahabilerin hayatından örneklerle samimiyet

📌 Hatim

◾ Resulullah (SAV), "Kim Kur'an-ı üç günden daha kısa bir sürede hatmederse onu anlayamaz." Buyuruyor.

(Ahmed b. Hanbel, el Müsned, 2/164)

Efendimizin (SAV) hadislerini Riyazüs Salihin'den okumak için tıklayın

◾ Bu hadis-i şerifte Efendimiz (SAV) Kur'an okumanın bir diğer edebi olan anlamaya, fehmetmeye işaret ediyor. Çünkü Kur'an, bir değer bütünüdür. Hak Teala kelamında geçmiş ümmetlerden meseller vererek ibret alınması gereken olayları anlattığı gibi müminlere dünya ve ahirette onları kurtaracak bir kılavuz sunar.

Kalbi temizleyen davranışlar

📌 Tertil üzere

◾ Bir diğer edep Kur'an-ı Kerim'i tertil üzerine okumaktır. Kur'an manası itibariyle hızlıca okunup geçilecek bir kitap değildir. Esas olan manaya odaklanmak ve buradan ders almaktır. Kur'an'ı tertil üzerine okumak müstehaptır.

Efendimizin (SAV) hadislerini Riyazüs Salihin'den okumak için tıklayın

◾ Tertil üzerine yapılan okuma kişinin ufkunu genişlettiği gibi Kur'an ile arasındaki o müstesna bağı da kuvvetlendirerek onun manevi tarafı açmazlarını onarır.

Tertil nedir?

Kur'an-ı Kerim'i yavaş ve anlayarak, hakkını vererek okumadır.

Ayetler ile Müslümanların özellikleri

📌 Güzel ses

◾ Kur'an okumanın edeplerinden birisi de güzel ses ile okumadır. Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde, "Kur'an'ı sesleriniz ile süsleyiniz" buyurur.

(Ebu Davud, Salat 355 / Nesai, İftitah 83)

Efendimizin (SAV) hadislerini Riyazüs Salihin'den okumak için tıklayın

◾ Kur'an-ı Kerim Hak Teala'nın kelamı olduğu için tarih boyunca okunuşun da O'na (CC) yakışır derecede güzel olmasına dikkat edilmiştir. İslam ülkelerinde pek çok okuyucu Kur'an'ı güzel ses ile okuyarak kubbeyi inletmiş, kalplerde sükûnete vesile olmuşlardır.

Zikir ile ilgili hadisler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN