Kur'an-ı Kerim'in en uzun suresi: Bakara fazileti ve muhtevası
Kur'an-ı Kerim'in en uzun suresi olarak bilinen Bakara, Medine'ye hicretin hemen ardından nazil olmaya başlamış ve yaklaşık on seneye yakın bir sürede hitama ermiştir. İçerisinde "Amenerresulü" ve "Ayetü'l Kürsi"yi barındıran Bakara Suresi, çok fazla konuya temas etmekle beraber doğru yolun ilkelerini izah etmektedir. Sizler için Kur'an-ı Kerim'in en uzun suresini araştırdık.
Giriş Tarihi: 05.02.2023
17:57
Güncelleme Tarihi: 05.02.2023
18:59
◾ İçerisinde çokça hüküm bulundurmasından dolayı "Füstatü'l Kur'an" olarak anılan sure adını, 67 - 73. ayetler de bulunan Bakara, "Sığır " kelimesinden alır. Bakara Suresi genel hatlarıyla kapsayıcı pek çok husustan bahsetmesine rağmen Fatiha Suresi'nde bulunan "doğru yolu bulanlarla ondan sapanlar" ifadesinin geniş çapta izahatı gibidir.
Bakara Suresi'ni okumak için tıklayın
Bakara Suresi'nde öne çıkan konular
➡ Allah Teala'nın varlığı
➡ Dualar
➡ Allah Teala'nın birliği
➡ Sosyal meseleler
➡ Tevhid
➡ İslam'ın şartları
➡ İnanç esasları
➡ Hz. İbrahim (AS) kıssası
➡ İbadet esasları
➡ Kabe
➡ İnsanın yaratılışı
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Evlerinizi (içinde Kur'an okumayarak) kabirlere çevirmeyiniz. Şeytan, içinde Bakara sûresi okunan evden ürker ve uzaklaşır"
(Müslim, Müsafirin 212)
◾ Pek çok hadis-i şerifi nde Müslümanlara Kur'an -ı Kerim okumalarını ve öğrendikleri ile amel etmelerini tavsiye veren Resul-i Ekrem (SAV) bu hadisiyle şeytanın Bakara Suresi okunan eve girmeyeceğini söylemiştir.
Hadis-i Şerif okumak için tıklayın
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Bakara sûresinin sonundaki iki âyeti her kim gece vakti okursa bu iki âyet –o gece– ona yeter"
(Buhari, Fezail 10)
◾ Amenerresulü olarak bilinen Bakara Suresi 285 ve 286. ayetleri bilhassa namaz sonlarında aşır olarak okunmaktadır. Resulullah (SAV) bu hadisinde mezkur ayetlerin koruyucu vasfına vurgu yapmıştır.
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Kur'an'ı okuyunuz; çünkü o, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaat edecektir. İki nur yumağını, yani Bakara ve Âl-i İmrân sûrelerini okuyunuz; çünkü onlar, kıyamet gününde iki büyük bulut veya gölgelik ya da kuş sürüsü gibi gelerek kendilerini okuyanları savunacak ve koruyacaklardır. Bakara sûresini okuyunuz; çünkü ona sahip olmak bereket, terketmek ise hasret ve pişmanlık sebebidir; ona sihirbazların güçleri yetmez"
(Müslim, Müsafirin 252)
◾ Bir şifa olan ve müminleri ferahlatan Kur'an-ı Kerim 'i kıraat etmeyi Resul-i Ekrem (SAV) sıklıkla salık vermiştir. Hadis-i şerifte zikredilen ve iki nur yumağından birisi olan "Bakara Suresi", okundukça bereket verdiği gibi okunmadıkça da pişmanlık hissi verir.