Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Kur'an ne zaman kitap haline getirildi? Kur’an-ı Kerim’in kitap haline getirilmesi

Kur'an ne zaman kitap haline getirildi? Kur’an-ı Kerim’in kitap haline getirilmesi

Peygamber Efendimize ilk vahiy 40 yaşında iken, Hira mağarasında bulunduğu bir zamanda "Yaratan Rabbinin adıyla oku!" ayetleri ile gelmişti. Ardından parça parça nüzul olan Kur'an-ı Kerim, hem müminler tarafından ezberlenmiş hem de o günün şartlarıyla kemik, deri parçaları, hurma dalları ve parşömen gibi yüzeylere yazılmıştı. Peygamberimizin (sav) vefatının ardından, Hz. Ebubekir'in halife olduğu dönemde Yemâme Savaşı gerçekleşmiş ve hâfız sahabelerden bir kısmı şehit olmuştu. Bunun üzerine Hz. Ömer, Allah'ın emirlerinin gelecek nesillere birebir olarak ulaştırılması için Kur'an-ı Kerim'in kitap haline getirilmesini teklif etmiş, Hz. Ebubekir'in emriyle Mushaf eksiksiz olarak bir araya getirilmişti.

  • 6
  • 17
KUR’AN NEDEN PARÇA PARÇA NÜZUL OLDU?
KUR’AN NEDEN PARÇA PARÇA NÜZUL OLDU?

📌 Âlimler Kur'an'ın peyderpey indirilmesindeki hikmetler üzerinde durmuşlar ve bunun Peygamber Efendimizin (sav) şahsı ve ümmeti için sağladığı yararlardan söz etmişlerdir.

Kur'an-ı Kerim'in parça parça indirilmesindeki bazı sebepler; toplumun vahye olan ilgisinin canlı tutulması, Resûl-i Ekrem'e (sav) olan bağlılığın vefatına kadar sürdürülmesi, eğitim ve uygulama kolaylığı sağlamak için hükümlerde tedrîciliğin gözetilmesi, toplum hayatındaki önceliklerin belirlenmesi, vahye karşı düşmanlık besleyenlere zaman tanınarak gönüllerinin kazanılması olarak sıralanır.

🔍 FİKRİYAT KUR'AN-I KERİM UYGULAMASI İÇİN TIKLAYIN.

  • 7
  • 17
KUR’AN-I KERİM’DE ‘KUR-AN’ HANGİ İFADELERLE GEÇER?
KUR’AN-I KERİM’DE ‘KUR-AN’ HANGİ İFADELERLE GEÇER?

📌 Kur'an-ı Kerim, kendisinden bahsederken birçok yerde "el-kur'ân" ve "el-kitâb" kelimelerini kullanmıştır. Bu isimler onun hem okunan hem yazılan bir vahiy olduğuna işaret eder.

Allah'ın Resulü (sav), gelen vahiyleri öncelikle insanlara tebliğ ediyor, ardından bunu vahiy kâtiplerine yazdırıyordu. Yazılı kültüre uzak olan Araplar güçlü ezberleme kabiliyetleri sayesinde nâzil olan ayet ve sureleri ezberlemekte bir sıkıntı çekmiyorlardı.

  • 8
  • 17
40 VAHİY KÂTİBİNİN ÇOĞU MEKKELİYDİ
40 VAHİY KÂTİBİNİN ÇOĞU MEKKELİYDİ

📌 Arap yazısının iptidai oluşu ve okuma yazma bilenlerin azlığı gibi sebeplerle yazma işi az sayıda Müslümanla sınırlı kalıyordu.

📌 Mekke döneminin sonlarından itibaren okuma yazma öğrenenlerin sayısında artış görülmüş, özellikle Medine döneminde hem yazı malzemesi hem de yazı bilenlerin sayısı çoğalmıştır.

Ticaretle uğraşan, bilhassa ülkeler arası ticaret yapan Mekkelilerde okuryazar sayısı Medinelilere göre daha yüksekti. Nitekim 40 kadar vahiy kâtibinin çoğu Mekkelidir. Resûl-i Ekrem (sav), Medine'de okuma yazma bilen sahabeleri yazı öğretmeleri için görevlendirmiştir. Abdullah bin Saîd bin Âs, Ubâde bin Sâmit ve Hafsa bint Ömer bu maksatla görevlendirilenler arasında yer alır.

🔍 HADİSLERİ BİR ARAYA TOPLATAN HALİFE

  • 9
  • 17
NÜZUL OLAN AYETLER NE ZAMAN YAZILMAYA BAŞLANDI?
NÜZUL OLAN AYETLER NE ZAMAN YAZILMAYA BAŞLANDI?

📌 Nazil olan ayetlerin Mekke döneminin ilk yıllarından itibaren yazıldığına dair bizzat Kur'an'da (Furkan, 5; Tûr, 1-3; Abese, 11-16; Beyyine, 2), hadis kaynaklarında ve tarih kitaplarında bilgiler bulunmaktadır.

Müslümanların sayıca az olduğu ilk birkaç yılda vahyin yazdırılmamış olabileceği düşünülse bile bu bir mahzur teşkil etmemiştir. Çünkü bu dönemde inen sûreler, gerek çok kısa olmaları gerekse üslûp özellikleri dolayısıyla Resûl-i Ekrem (sav) ve sahâbîler tarafından kolayca ezberlenmekte ve okunmaktaydı.

  • 10
  • 17
İLK DÖNEMDEN İTİBAREN YAZILDIĞINA DAİR EN ÖNEMLİ DELİL
İLK DÖNEMDEN İTİBAREN YAZILDIĞINA DAİR EN ÖNEMLİ DELİL

📌 Vahyin erken dönemlerden itibaren yazıldığına dair en önemli delillerden biri Hz. Ömer'in Müslüman olması hadisesidir.

Ömer, kız kardeşi ve eniştesi yazılı bir metin üzerinden Tâhâ Suresi'ni okumakta iken onların yanına girmiş, okudukları metni istemiş ve gusül abdesti aldıktan sonra bunu okumuştur.

🔍 HASAN BASRİ KADER RİSALESİ

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN