Kur'an'da adı geçen mucizevi besinler
Kur'an ayetlerinde hem dünya hem ahirette rahat etmesi için insanlara çeşitli yollar gösterilir. Ayetlerin dikkat çektiği konulardan biri de insan yaşamına ve sağlığına en uygun besinlerdir. Sizler için Kur'an'da geçen mucizevi besinleri derledik.
Giriş Tarihi: 28.10.2019
13:20
Güncelleme Tarihi: 10.10.2020
14:59
Hızlı bir enerji kaynağı olan bal, beynin çalışmasını hızlandırır. Belirli bakterilerin, maya ve küfün büyümesine engel olur. Antioksidan özelliği olan bal, vücut direncini ve savunma mekanizmasını artırır. Yaraların üzerine sürüldüğünde deriyi oluşturan epitelyum dokusunun gelişimini hızlandırır.
"Amel defteri sağından verilenler; ne mutlu o sağından verilenlere, Onlar dalbastı kiraz ve meyve yüklü muz ağaçları arasında; Kesintisiz gölgeler altında; çağlayanların kenarında; bitip tükenmeyen ve yasaklanmayan bol meyveler arasında; kabartılmış döşekler üzerinde olacaklar."
(Vakıa, 28-33)
Vücudu zehirli maddelerden temizleyen bir meyve olan kiraz, böbrekleri etkili bir şekilde çalıştırarak vücutta biriken üre asidinin dışarı atılmasını sağlar. Bu sayede romatizma kireçleme ve damar sertliği gibi hastalıkları önlemiş olur. Kirazda bulunan kinik asit böbreklerin kum ve taş yapımını önler. Kandaki zararlı maddeleri de dışarı arak kanı temizleyen kiraz, kan kirlenmesi sonucu oluşan cilt bozukluklarını da giderir. İçerisindeki bol miktarda fosfor sinirleri kuvvetlendirir ve vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. Çiçekleri, göğsün yumuşamasında ve öksürüğün giderilmesinde tesirlidir.
"Amel defteri sağından verilenler; ne mutlu o sağından verilenlere, Onlar dalbastı kiraz ve meyve yüklü muz ağaçları arasında; Kesintisiz gölgeler altında; çağlayanların kenarında; bitip tükenmeyen ve yasaklanmayan bol meyveler arasında; kabartılmış döşekler üzerinde olacaklar."
(Vakıa, 28-33)
Ateş, sindirim bozukluları, kas kramplar ve kas gevşekliğine iyi gelen muz birçok hastalığın tedavisinde de kullanılır. Alerji tedavisinde, kan basıncının düşürülmesinde, hücre ve kas gelişimine, kalp atışının normale dönmesinde kullanılır. Muz, enerji üretiminde yardımcı olup strese karşı dayanıklılık sağlar. Ayrıca anemiyi tedavi eder. Bu meyve, kalp hastalıklarını da tedavi eder.
"Denizden taze et (balık eti) yemeniz ve ondan takınacağınız bir süs eşyası (inci) çıkarmanız için denizi emrinize veren O'dur. Gemilerin denizde suları yararak gittiklerini de görürsün ki bu da O'nun lütfuna nâil olmanız ve O'na şükretmeniz içindir.
(Nahl, 14.)
Özellikle mevsiminde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için son derece etkili bir besindir. Gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruyan balıkta diğer hayvansal kaynaklı besinlerin aksine doymuş yağ yerine, doymamış yağ asitleri denilen omega3 yağ asitleri bulunur.
Vücudun üretmediği omega3, kalp ve damar sağlığını koruyucu özelliğinin yanı sıra gözde sarı nokta hastalığı riskini azaltır, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Zeka gelişiminde önemli bir rol oynayan balık eti, DHA, görme ve nörolojik gelişimin sağlıklı bir biçimde gelişmesinde son derece etkilidir. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden korur, kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını artırır. Somon, uskumru ve ton balığı gibi yüksek oranda omega3 yağ asitlerini barındıran balıkların depresyona karşı büyük fayda sağladığını ortaya koyar.