Kur'an'da adı geçen mucizevi besinler
Kur'an ayetlerinde hem dünya hem ahirette rahat etmesi için insanlara çeşitli yollar gösterilir. Ayetlerin dikkat çektiği konulardan biri de insan yaşamına ve sağlığına en uygun besinlerdir. Sizler için Kur'an'da geçen mucizevi besinleri derledik.
Giriş Tarihi: 28.10.2019
13:20
Güncelleme Tarihi: 10.10.2020
14:59
"Amel defteri sağından verilenler; ne mutlu o sağından verilenlere, Onlar dalbastı kiraz ve meyve yüklü muz ağaçları arasında; Kesintisiz gölgeler altında; çağlayanların kenarında; bitip tükenmeyen ve yasaklanmayan bol meyveler arasında; kabartılmış döşekler üzerinde olacaklar."
(Vakıa, 28-33)
Ateş, sindirim bozukluları, kas kramplar ve kas gevşekliğine iyi gelen muz birçok hastalığın tedavisinde de kullanılır. Alerji tedavisinde, kan basıncının düşürülmesinde, hücre ve kas gelişimine, kalp atışının normale dönmesinde kullanılır. Muz, enerji üretiminde yardımcı olup strese karşı dayanıklılık sağlar. Ayrıca anemiyi tedavi eder. Bu meyve, kalp hastalıklarını da tedavi eder.
"Denizden taze et (balık eti) yemeniz ve ondan takınacağınız bir süs eşyası (inci) çıkarmanız için denizi emrinize veren O'dur. Gemilerin denizde suları yararak gittiklerini de görürsün ki bu da O'nun lütfuna nâil olmanız ve O'na şükretmeniz içindir.
(Nahl, 14.)
Özellikle mevsiminde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için son derece etkili bir besindir. Gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruyan balıkta diğer hayvansal kaynaklı besinlerin aksine doymuş yağ yerine, doymamış yağ asitleri denilen omega3 yağ asitleri bulunur.
Vücudun üretmediği omega3, kalp ve damar sağlığını koruyucu özelliğinin yanı sıra gözde sarı nokta hastalığı riskini azaltır, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Zeka gelişiminde önemli bir rol oynayan balık eti, DHA, görme ve nörolojik gelişimin sağlıklı bir biçimde gelişmesinde son derece etkilidir. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden korur, kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını artırır. Somon, uskumru ve ton balığı gibi yüksek oranda omega3 yağ asitlerini barındıran balıkların depresyona karşı büyük fayda sağladığını ortaya koyar.
"Kuşkusuz Yûnus da elçilerimizdendi. Vaktiyle o, yüklü bir tekneyle ülkesinden kaçmıştı. Kur'aya girdi ve kaybedenlerden oldu. Kendisini balık (balina) ağzına aldı. Doğrusu o (bundan önce) kınanacak bir iş yapmıştı. Eğer o, Allah'ın şanını yüceltenlerden olmasaydı kıyamete kadar balığın karnında kalacaktı. Sağlığı bozulmuş olarak onun ıssız bir kıyıya bırakılmasını sağladık; üstüne (gölge yapması için) kabak türünden bir bitki bitirdik."
(Sâffât, 139-148)
Kabak, şekerle kaynatılıp içildiğinde ruh hastalıklarına özellikle de baş ağrısına iyi gelir. Böbrek ve bağırsakları temizleyen kabak zekâ seviyesini de artırır.