Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Kurban Bayramının önemi nedir? Kurbanın anlam ve önemi…. Kurban bayramının fazileti…

Kurban Bayramının önemi nedir? Kurbanın anlam ve önemi…. Kurban bayramının fazileti…

Kurban yalnızca İslam'da değil, insanlık tarihi boyunca hemen hemen bütün dinlerde farklı şekil ve amaçlarla uygulanmıştır. Yüce Allah'ın kelamı olan Kur'an-ı Kerim'de Yahudilik ve Hıristiyanlık'ta da kurban kesmeye işaretler bulunmaktadır. Peki, kulluk bilincini korumak amacıyla kesilen kurbanın anlam ve önemi nedir? Kurban bayramının önemi ile ilgili ayetler nelerdir? İşte kurban bayramının fazileti…

  • 3
  • 11
AYETLERLE KURBAN BAYRAMI FAZİLETİ
AYETLERLE KURBAN BAYRAMI FAZİLETİ

İslâm'da kurbanın dinî hükmüyle ilgili olarak Kur'an'da, Hz. Peygamber'in sünnetinde önemli açıklamalar yer almış, bu çerçevede oluşan fıkıh kültüründe de konu hakkında ayrıntılı bilgi ve hükümler derlenmiştir.

Kur'an'da Hz. Âdem'in iki oğlunun Allah'a kurban takdim ettiklerinden söz edilir.

Kurban vekaleti verilirken ne denir? Kurban vekaleti nasıl alınır, verilir? Diyanet'e göre kurban vekaleti hükmü

"Onlara, Adem'in iki oğlunun haberini gerçek olarak anlat: Hani birer kurban takdim etmişlerdi de birisinden kabul edilmiş, diğerinden ise kabul edilmemişti. (Kurbanı kabul edilmeyen kardeş, kıskançlık yüzünden), 'And olsun seni öldüreceğim.' dedi. Diğeri de 'Allah ancak takva sahiplerinden kabul eder.' dedi…" (Mâide 5/27)

Arefe günü kurban kesmek caiz midir? Diyanet'e göre Arefe günü kurban kesmenin hükmü...

Bir başka âyette de ilâhî dinlerin hepsinde kurban hükmünün konulduğuna işaret edilir:

"Biz, her ümmete -(Kurban kesmeye uygun) hayvan cinsinden kendilerine rızık olarak verdiklerimiz üzerine Allah'ın adını ansınlar diye- kurban kesmeyi gerekli kıldık. İmdi, İlahınız, bir tek İlah'tır. Öyle ise, O'na teslim olun. (Ey Muhammed!) O ihlaslı ve mütevazı insanları müjdele!" (Hac 22/34)

Kurban kesimi sırasında okunan dualar nelerdir? Kurban duası Türkçe okunuşu ve anlamı

Cenab-ı Hakk kurban kesmenin insanlar için hayırlı olduğunu buyurmuştur:

"Biz, büyükbaş hayvanları da sizin için Allah'ın (dininin) işaretlerinden (kurban) kıldık. Onlarda sizin için hayır vardır. Şu hâlde onlar, ayakları üzerine dururken üzerlerine Allah'ın ismini anınız (ve kurban ediniz). Yan üstü yere düştüklerinde ise, artık (canı çıktığında) onlardan hem kendiniz yiyin hem de ihtiyacını gizleyen/gizlemeyen fakirlere yedirin. İşte bu hayvanları biz, şükredesiniz diye sizin istifadenize verdik." (Hac 22/36)

Kurban Cenab-ı Hakk'a yapılan kulluğun bir göstergesidir:

"Şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes." (Kevser 108/2)

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her Müslüman'ın yerine getireceği malî bir ibadettir. (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148).

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN