Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Kurban Bayramının önemi nedir? Kurbanın anlam ve önemi…. Kurban bayramının fazileti…

Kurban Bayramının önemi nedir? Kurbanın anlam ve önemi…. Kurban bayramının fazileti…

Kurban yalnızca İslam'da değil, insanlık tarihi boyunca hemen hemen bütün dinlerde farklı şekil ve amaçlarla uygulanmıştır. Yüce Allah'ın kelamı olan Kur'an-ı Kerim'de Yahudilik ve Hıristiyanlık'ta da kurban kesmeye işaretler bulunmaktadır. Peki, kulluk bilincini korumak amacıyla kesilen kurbanın anlam ve önemi nedir? Kurban bayramının önemi ile ilgili ayetler nelerdir? İşte kurban bayramının fazileti…

Cenab-ı Hakk kurban kesmenin insanlar için hayırlı olduğunu buyurmuştur:

"Biz, büyükbaş hayvanları da sizin için Allah'ın (dininin) işaretlerinden (kurban) kıldık. Onlarda sizin için hayır vardır. Şu hâlde onlar, ayakları üzerine dururken üzerlerine Allah'ın ismini anınız (ve kurban ediniz). Yan üstü yere düştüklerinde ise, artık (canı çıktığında) onlardan hem kendiniz yiyin hem de ihtiyacını gizleyen/gizlemeyen fakirlere yedirin. İşte bu hayvanları biz, şükredesiniz diye sizin istifadenize verdik." (Hac 22/36)

Kurban Cenab-ı Hakk'a yapılan kulluğun bir göstergesidir:

"Şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes." (Kevser 108/2)

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her Müslüman'ın yerine getireceği malî bir ibadettir. (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148).

Kişi kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil'in Cenâb-ı Hakk'ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır.

Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

  • 10
  • 11

Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN