Arama

Kurban ibadeti hakkında en çok merak edilen 50 soru

Yakın olmak, yakınlık kurmak gibi manalara tekabül eden kurban, müslümanların Hak Teala'ya yakınlaşabilmek maksadı ile her sene gerçekleştirdikleri bir ibadettir. Bir rahmet ve mağfiret vesilesi olması amacıyla müminler tarafından bazı hayvanların kurban edilmesi Hz. İbrahim Efendimiz'den bizlere kalan güzel bir hatıradır. 2022 Kurban Bayramı'nın arife gününü idrak ettiğimiz şu saatlerde sizler için kurban ibadetine dair bilinmesi gereken her şeyi maddeler ve soru-cevap halinde bir araya getirdik.

  • 6
  • 108

◾ Bu âyetlerde zikredilen hayvan kesiminin, et ihtiyacı temini için olmadığı, bunların ibadet amaçlı birer uygulama oldukları gayet açıktır. Et ve kanların Allah'a ulaşamayacağının, asıl olanın ihlâs ve takva olduğunun bizzat âyetin metninde yer alması bunu açıkça ortaya koymaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) de, kurbanı bir ibadet olarak kabul etmiş ve bizzat kendisi de kurban kesmiştir. Hz. Peygamberin (s.a.s.), meşru kılınmasından itibaren vefat edinceye kadar her yıl kurban kestiği bilinmektedir (Tirmizî, Edâhî, 11; bkz. Buhârî, Hac, 117, 119; Müslim, Edâhî, 17).

Kurban ile ilgili ayet ve hadisler

  • 7
  • 108

◾ Sahih hadis kaynaklarında yer alan rivayetlerde, Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban bayramında Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dâhil olmak üzere her şeyinin kişinin hayır hanesine yazılacağını ifade edip; bu ibadetin Allah rızası için yapılmasını tavsiye etmiştir (Tirmizî, Edâhî, 1; İbn Mâce, Edâhî, 3).

Terimler ışığında kurban

  • 8
  • 108

◾ Ayrıca hicretin ikinci yılından itibaren bugüne kadar müslümanların kurban kesmeleri, bu konuda görüş birliği olduğunu da göstermektedir (İbn Kudâme, el-Muğnî, XIII, 360).

Hz. İbrahim ve Hz. İsmail'in büyük imtihanı

  • 9
  • 108

🔵 Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?

◾ Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148). Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, IX, 452-453). Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi şart değildir.

Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenmenin püf noktaları

  • 10
  • 108

🔵 Kurban ibadetiyle yükümlü olmak için gerekli nisap miktarı, gümüşün değeri üzerinden belirlenebilir mi?

◾ Nisap miktarında gümüş ölçü alındığı takdirde zekât alabilecek durumdaki kimseler, zekât yükümlüsü hâline geleceklerdir. Bu itibarla zekât ve kurban gibi ibadetlerin sorumluluğunu belirlerken altının ölçü alınması daha uygundur.

En güzel Kurban Bayramı tarifleri... Kurban Bayramı'na özel yemekler... Kavurma nasıl yapılır?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN