Arama

Kurban ile ilgili ayet ve hadisler

Yüce dinimiz İslam, insanı yaratıcısına yakınlaştırmak, O'na ulaştırmak, Allah ile kulu arasındaki bağı sağlamlaştırmak gibi maksatlarla çeşitli ibadetleri meşru kılmıştır ki namaz, oruç, hac, zekat ve kurban ibadeti de bunlardan bazılarıdır. Allah'a yakın olmaya vesile olan şey anlamına gelen kurban, Allah rızasını kazanmak amacı ve ibadet niyetiyle belirli vakitte, belirli nitelikleri taşıyan hayvanı usulünce kesmek demektir. Peygamberimiz (sav) kurbanı "Hz. İbrâhim'in sünneti" olarak nitelendirmiştir.

De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir."

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148).

(En' âm 6/162)

En' âm suresini okumak ve dinlemek için tıklayın

"Onlara, Adem'in iki oğlunun haberini gerçek olarak anlat: Hani birer kurban takdim etmişlerdi de birisinden kabul edilmiş, diğerinden ise kabul edilmemişti. (Kurbanı kabul edilmeyen kardeş, kıskançlık yüzünden), 'And olsun seni öldüreceğim.' dedi. Diğeri de 'Allah ancak takva sahiplerinden kabul eder.' dedi…"

Kurban kesmeyi vacip kılan zenginliğin ölçüsü; kişinin aslî ihtiyaçlarının ve borcunun dışında nisap miktarı malının veya parasının bulunmasıdır. Nisap miktarları; beş deve, 30 sığır, 40 koyun-keçi, 80.18 gram altın veya bu değerde para veya ticaret malı ve 650 kilogram toprak mahsulüdür.

(Mâide 5/27)

Mâide suresini okumak ve dinlemek için tıklayın

"Şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes."

Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, IX, 452-453).

(Kevser 108/2)

Kevser suresini okumak ve dinlemek için tıklayın

"Hayır olarak ne harcarsanız, kendiniz içindir."

Zekat ile yükümlü olmak için nisap miktarı malın artıcı nitelikte olması ve üzerinde bir yıl geçmesi şart olmasına karşılık, kurban ibadeti ile yükümlü olmak için bu şartlar aranmaz.

(Bakara, 2/272)

Bakara suresini okumak ve dinlemek için tıklayın

"Allah yolunda her ne harcarsanız Allah onun yerine başkasını verir."

(Sebe‟, 34/39)

Sebe suresini okumak ve dinlemek için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN