Kurban ile ilgili ayet ve hadisler
Yüce dinimiz İslam, insanı yaratıcısına yakınlaştırmak, O'na ulaştırmak, Allah ile kulu arasındaki bağı sağlamlaştırmak gibi maksatlarla çeşitli ibadetleri meşru kılmıştır ki namaz, oruç, hac, zekat ve kurban ibadeti de bunlardan bazılarıdır. Allah'a yakın olmaya vesile olan şey anlamına gelen kurban, Allah rızasını kazanmak amacı ve ibadet niyetiyle belirli vakitte, belirli nitelikleri taşıyan hayvanı usulünce kesmek demektir. Peygamberimiz (sav) kurbanı "Hz. İbrâhim'in sünneti " olarak nitelendirmiştir.
Giriş Tarihi: 29.07.2020
09:21
Güncelleme Tarihi: 19.07.2021
09:29
"Onlara, Adem'in iki oğlunun haberini gerçek olarak anlat: Hani birer kurban takdim etmişlerdi de birisinden kabul edilmiş, diğerinden ise kabul edilmemişti. (Kurbanı kabul edilmeyen kardeş, kıskançlık yüzünden), 'And olsun seni öldüreceğim.' dedi. Diğeri de 'Allah ancak takva sahiplerinden kabul eder.' dedi…"
Kurban kesmeyi vacip kılan zenginliğin ölçüsü; kişinin aslî ihtiyaçlarının ve borcunun dışında nisap miktarı malının veya parasının bulunmasıdır. Nisap miktarları; beş deve, 30 sığır, 40 koyun-keçi, 80.18 gram altın veya bu değerde para veya ticaret malı ve 650 kilogram toprak mahsulüdür.
(Mâide 5/27)
Mâide suresini okumak ve dinlemek için tıklayın
"Şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes."
Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, IX, 452-453).
(Kevser 108/2)
Kevser suresini okumak ve dinlemek için tıklayın
"Hayır olarak ne harcarsanız, kendiniz içindir."
Zekat ile yükümlü olmak için nisap miktarı malın artıcı nitelikte olması ve üzerinde bir yıl geçmesi şart olmasına karşılık, kurban ibadeti ile yükümlü olmak için bu şartlar aranmaz.
(Bakara, 2/272)
Bakara suresini okumak ve dinlemek için tıklayın
"…Kim Allah'a karşı takva bilinci içerisinde olursa Allah ona bir çıkış yolu ihsan eder."
Kurban kesmek İmam-ı Azam Ebu Hanife'ye göre vacip, İmam Muhammed, İmam Ebu Yusuf, İmam Şafiî, İmam Malik ve İmam Ahmed b. Hanbel'e göre sünnet-i müekkededir. Hükmünün vacip veya sünnet-i müekkede olması, uygulamaya bir etki yapmamaktadır. Her iki görüş sahipleri de gücü yeten kimsenin kurban kesmelerini öngörmektedir. İmkanı olanların kurban kesmeyi terk etmelerine ruhsat vermemişlerdir.
(Talak, 65/2)
Talak suresini okumak ve dinlemek için tıklayın