Arama

Kurban ile ilgili çok sorulan sorular ve cevapları

Mübarek Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Müslümanların aklına merak ettikleri bazı sorular geliyor. "Yolcunun kurban kesmesi gerekir mi?, "Ekonomik durumu iyi olan eşlerin her ikisi de kurban kesmeli mi?", "Kurban ne zaman kesilmeli?" gibi kurban kesimi ile ilgili merak edilen pek çok sorunun yanıtını sizler için hazırladık.

  • 5
  • 10
Yolcunun kurban kesmesi gerekir mi?
Yolcunun kurban kesmesi gerekir mi?

Yolcunun kurban kesmesi gerekir mi?

🔶 Yolcu (seferî), kurban kesmekle mükellef değildir. Ancak kesmesi hâlinde sevabını kazanır.

(el-Fetâva'l-Hindiyye, V, 576)

🔶 Kişi, kurbanını ikamet ettiği yerde kesebileceği gibi, bayram dolayısıyla veya başka bir sebeple gitmiş olduğu yerde de kesebilir. Seferî olması, kurban kesmesine ve kestiği kurbanın makbul olmasına engel değildir.

Seferî iken kurban kesenler; bayram günleri içinde memleketlerine dönerlerse, yeniden kurban kesmeleri gerekmez. Kurban bayramının başında mukim iken kurban kesmeden bayram günlerinde sefere çıkana da vacip olmaz. Sefer hâlinde iken kurban kesmeyip de bayram günlerinde memleketlerine dönenlerin kurban kesmeleri gerekir.

(Kâsânî, Bedâi, V, 63)

▶ Başta Şâfiî mezhebi olmak üzere kurbanın sünnet olduğu görüşünde olanlara göre, seferîlik durumunda da aynı hüküm geçerlidir.

(Nevevî, el-Mecmû', VIII, 383)

  • 6
  • 10
Kurban ne zaman kesilir?
Kurban ne zaman kesilir?

Kurban ne zaman kesilir?

🔶 Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder.

(Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154)

Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir.

(Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436)

  • 7
  • 10
Hangi hayvanlar kurban olarak kesilir?
Hangi hayvanlar kurban olarak kesilir?

Hangi hayvanlar kurban olarak kesilir?

🔶 Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Söz konusu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için devenin 5; sığır ve mandanın 2; koyun ve keçinin 1 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.

Bu sayılan yaş sınırını geçtiği halde süt dişlerini değiştirmeyen hayvanlar da kurban edilir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.

  • 8
  • 10
Kurban eti nasıl değerlendirilmelidir?
Kurban eti nasıl değerlendirilmelidir?

Kurban eti nasıl değerlendirilmelidir?

🔶 Müslümanlar tarafından en çok sorulan bir diğer soru da Diyanet İşleri Başkanlığınca kurban eti nasıl değerlendirilmelidir?

Efendimiz (SAV), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesmeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir bölümünün de eve ayrılmasını tavsiye etmiştir.

(Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10)

  • 9
  • 10
Ölmüş kimseler için kurban kesilir mi?
Ölmüş kimseler için kurban kesilir mi?

Ölmüş kimseler için kurban kesilir mi?

🔶 Ölen bir kimse için ardından kurban kesilebilir mi? sorusu Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Ölmüş kimseler için kurban kesimi için Diyanet'e göre:

🔶 Öncelikle halk tarafından oldukça yaygın olan "Ölü kurbanı" veya "kabir kurbanı" diye isimlendirilen bir kurban çeşidi İslam'da yoktur.

🔶 Dinimizde ölü kurbanı veya kabir kurbanı diye bir kurban çeşidi yoktur. Ancak sevabı ölüye bağışlanmak üzere kurban kesilebilir. Ayrıca kurban borcu olup, hayatta iken vasiyet eden kişinin bıraktığı miras yeterli ise mirasçıları tarafından vasiyetinin yerine getirilmesi gerekir. Tâbiînden olan Haneş'ten rivâyet edildiğine göre o şöyle demiştir:

"Ben Ali'yi (RA) iki koçu (birden) kurban ederken gördüm de kendisine; 'Bu da nedir?' diye sordum. 'Resûlullah (SAV) (sağlığında) kendi yerine bir kurban kesmemi vasiyet etti. İşte ben de onun yerine kurban kesiyorum.' cevabını verdi."

(Ebû Dâvûd, Edâhî, 2 [2790]; Tirmizî, Edâhî, 3, 1495)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN