Arama

Kurban ile ilgili çok sorulan sorular ve cevapları

Mübarek Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Müslümanların aklına merak ettikleri bazı sorular geliyor. "Yolcunun kurban kesmesi gerekir mi?, "Ekonomik durumu iyi olan eşlerin her ikisi de kurban kesmeli mi?", "Kurban ne zaman kesilmeli?" gibi kurban kesimi ile ilgili merak edilen pek çok sorunun yanıtını sizler için hazırladık.

  • 8
  • 10
Kurban eti nasıl değerlendirilmelidir?
Kurban eti nasıl değerlendirilmelidir?

Kurban eti nasıl değerlendirilmelidir?

🔶 Müslümanlar tarafından en çok sorulan bir diğer soru da Diyanet İşleri Başkanlığınca kurban eti nasıl değerlendirilmelidir?

Efendimiz (SAV), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesmeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir bölümünün de eve ayrılmasını tavsiye etmiştir.

(Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10)

  • 9
  • 10
Ölmüş kimseler için kurban kesilir mi?
Ölmüş kimseler için kurban kesilir mi?

Ölmüş kimseler için kurban kesilir mi?

🔶 Ölen bir kimse için ardından kurban kesilebilir mi? sorusu Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Ölmüş kimseler için kurban kesimi için Diyanet'e göre:

🔶 Öncelikle halk tarafından oldukça yaygın olan "Ölü kurbanı" veya "kabir kurbanı" diye isimlendirilen bir kurban çeşidi İslam'da yoktur.

🔶 Dinimizde ölü kurbanı veya kabir kurbanı diye bir kurban çeşidi yoktur. Ancak sevabı ölüye bağışlanmak üzere kurban kesilebilir. Ayrıca kurban borcu olup, hayatta iken vasiyet eden kişinin bıraktığı miras yeterli ise mirasçıları tarafından vasiyetinin yerine getirilmesi gerekir. Tâbiînden olan Haneş'ten rivâyet edildiğine göre o şöyle demiştir:

"Ben Ali'yi (RA) iki koçu (birden) kurban ederken gördüm de kendisine; 'Bu da nedir?' diye sordum. 'Resûlullah (SAV) (sağlığında) kendi yerine bir kurban kesmemi vasiyet etti. İşte ben de onun yerine kurban kesiyorum.' cevabını verdi."

(Ebû Dâvûd, Edâhî, 2 [2790]; Tirmizî, Edâhî, 3, 1495)

  • 10
  • 10
Ölü kurbanı diye bir kurban çeşidi var mıdır?
Ölü kurbanı diye bir kurban çeşidi var mıdır?

🔶 Bu rivâyette Hz. Ali (RA), kurbanı kesme gerekçesi olarak Hz. Peygamber'in (SAV) kendisine bunu vasiyet etmesini göstermiştir. Dolayısıyla bu hadis, eğer vasiyeti yoksa ölü adına kurban kesileceğine delalet etmez.

▶ Buna göre vasiyeti yoksa ölen kimseler için mirasçılarının kurban kesmeleri gerekmez. Ancak bir kimse, sevabını ölmüş bulunan anne veya babasına yahut diğer yakınlarına bağışlamak üzere, çeşitli hayır kurumlarına, fakir ve muhtaç kişilere bağışta bulunabileceği gibi kurban da kesebilir.

▶ Ölenin kendisi için kurban kesilmesine dair vasiyeti yoksa kesen kimse, bu kurban etini fakirlere yedirebileceği gibi kendisi ve zenginler de yiyebilir. Ancak ölen kişinin vasiyeti varsa, tamamen fakirlere yedirilmesi veya dağıtılması gerekir.

(İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 6/326)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN