Kurban ile ilgili terimler
İslam aleminin Ramazan ve Kurban'dan oluşan iki dini bayramı bulunur. Bunlardan biri olan Kurban Bayramı'nı anlatan birbirinden manalı terim ve kelimeler vardır. İşte, sizler için derlediğimiz "teşrik, bedene, dem, akika, zebiha, udhiyye, hedy, kılade, ıydiyye, arefe" sözcüklerin manaları...
Giriş Tarihi: 15.06.2024
11:48
Güncelleme Tarihi: 16.06.2024
14:30
KILADE
💠 Kılade , Arapça kökenli bir sözcüktür ve "bükmek, dolamak, toplamak" manalarına gelir. Fıkhi bir terim olarak da "bir hayvanın hedy kurbanı olduğunu göstermek için boynuna takılan nişan" dır.
"Ben saçlarımı toplayıp bağladım, kurbanıma da Kâbe adına nişan taktım. Artık kurbanımı kesmedikçe ihramdan çıkamam" demiş.
(Buhârî, "Ḥac", 126)
IYDİYYE
💠 Divan şairleri, yaşadıkları dönemin büyüklerine ithaf olarak türlü türlü kasideler kaleme almışlardır. Bunlardan biri de ıydiyyelerdir . Iyd-i Adha ise Kurban Bayramı günlerinde şairler tarafından yazılan kasidelerdir.
💠 Arapça kökenli ıydiyye kelimesi sözlükte, "Divan edebiyatında ramazan ve kurban bayramları vesilesiyle yazılmış kaside" manasına gelmektedir.
"Îd-i kurbân erdi halkı yine şâdân eyledi / Gonca-leb dilberleri gül gibi handân eyledi"
Hayâlî
UDHİYYE
💠 Arapça kökenli bir sözcük olan udhiyye , "ibadet amacıyla hayvan kesimi ve bu maksatla kesilen hayvanı" belirtmek için kullanılan bir ifade olarak sözlüklerde yerini almıştır.
İtikatta Sözün Özü'nden alıntılar
HEDY
💠 Hedy kelimesi, sözlükte; "yol göstermek, izinden gitmek, hediye etmek " gibi manaları karşılamaktadır. Fıkhi bir terim olarak ise "hac ve umre yapan kimselerin Harem sınırları içinde kestikleri kurban" anlamında kullanılır.
AREFE
💠 Arefe Arapça kökenli bir kelimedir ve arafat kelimesinden türemiştir. Dini olarak ise Kurban Bayramı'ndan bir önceki güne verilen isim dir. Arefe günü, haccın temel rüknü olan vakfenin yerine getirilmesi sebebiyle büyük önem taşır. Bundan ötürü bu gün ile ilgili ayet ve hadisler bulunur.
"Arefe günü tutulacak orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını Allah'tan ümit ediyorum."
(Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162])