Arama

Manevi bir hazırlık: Arefe

Arefe, bayramdan bir evvelki gün için kullanılır. Müslümanlar için oldukça büyük öneme sahip günlerden biridir ve bu gün hakkında Efendimiz'in (sav) de birçok hadis-i şerifi mevcuttur. Ayrıca, toplumsal ve kültürel hayatımıza da etki eden arefe günü, pek çok gelenek oluşturmuştur. Manevi bir hazırlık olan arefe mefhumuna yakından bakalım.

AREFE'NİN ASLI

🔶 Esasında arefe tabiri, vakfe sebebiyle "kurban bayramı"na has bir ifadedir. Lakin zaman içerisinde Ramazan bayramı evveli içinde kullanılır olmuştur.

🔶 Burada beklenilen güne Araplar, "yevmü'l arefe" yani arefe günü demişlerdir.

Oruç ibadeti hakkında en sık sorulan sorular

🔶 Beklemek kelimesinin gün olarak karşılığı olabilecek olan arefe günü, senede bir defa gelecek bir vakti beklemek demektir. Bu sebepten arefe günü tüm cihana tatlı bir bekleyiş hâkimdir.

🔶 Herkes sakin bayramın kuşatıcı ruhunu, o güzel kokusunu beklemektedir. Bilhassa çocuklar için geçmek bilmez arefe günü.

Bayram mesajları 2022

🔶 Arefe günü ile alakadar ayet-i kerime bulunmasa da arefe gününü çokça ibadet ederek geçirmek hem Ramazan-ı Şerif'i uğurlama hem de edeben münasiptir.

🔶 "Allah'ın, kullarını cehennemden en çok azat ettiği gün, Arefe Günü'dür. O gün Allah Teâlâ yaklaşır, kullarıyla meleklere karsı iftihar eder ve söyle buyurur: Onlar ne istiyorlar?"

(Müslim, Hacc 436 / Nesai, Menasık 194 / İbn-i Mace, Menasık 56)

Osmanlı'da bayram coşkusu nasıl yaşanırdı?

🔶 "Ramazan ve Kurban Bayramı gecelerini, sevabını Allah'tan umarak ihya edenin kalbi (bütün kalplerin öldüğü günde) ölmeyecektir."

(İbn Mace, Sıyam, 68)

🔶 "Allahın daha çok kulunu ateşten kurtardığı Arefe gününden başka bir gün yoktur. O gün yaklaştığında Allah meleklere şöyle diyerek övünür: Bu kullarım ne dilediler?

(Müslim, Hacc / Nesai, Hacc 194)

İlahi bir terbiye metodu: İmtihan

🔶 Hz. Peygamber (SAV) arefe gününde şöyle dua ederdi:

"La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü biyedihil hâyrû vehüve alâ külli şey'in kadîr."

Anlamı: "Allah'tan başka ilâh yoktur, yalnız O vardır ve hiçbir ortak yoktur. Mülk O'nundur ve hamd de O'na mahsustur. Bütün hayırlar O'nun elindedir ve O her şeye kâdirdir."

Kur'an-ı Kerim'e gösterilen edep ve adaplar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN