Manevi bir hazırlık: Arefe
Arefe, bayramdan bir evvelki gün için kullanılır. Müslümanlar için oldukça büyük öneme sahip günlerden biridir ve bu gün hakkında Efendimiz'in (sav) de birçok hadis-i şerifi mevcuttur. Ayrıca, toplumsal ve kültürel hayatımıza da etki eden arefe günü, pek çok gelenek oluşturmuştur. Manevi bir hazırlık olan arefe mefhumuna yakından bakalım.
Giriş Tarihi: 01.05.2022
17:12
Güncelleme Tarihi: 27.06.2023
11:58
🔶 Hz. Peygamber (SAV) arefe gününde şöyle dua ederdi:
"La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü biyedihil hâyrû vehüve alâ külli şey'in kadîr."
Anlamı: "Allah'tan başka ilâh yoktur, yalnız O vardır ve hiçbir ortak yoktur. Mülk O'nundur ve hamd de O'na mahsustur. Bütün hayırlar O'nun elindedir ve O her şeye kâdirdir."
Kur'an-ı Kerim'e gösterilen edep ve adaplar
🔶İmam-ı Tirmizi, Resûl-i Ekrem Efendimizin (sav),
"Duanın hayırlısı arife günü yapılan duadır." buyurarak Peygamberlerin arife günü duasını şöyle okuduğunu haber verir:
"Lâ ilâhe illâllahü hüve lehü'l-hamdü ve hüve alâ küli şey'in kadir."
Hz. Peygamber'in öğretici vasıfları
🔶 Arefe günleri özellikle anneler için epey yoğun geçer. Temizlik ve bayram kahvaltısı bir de bunlara ek misafirliğe gelenler için yapılacak ikramlar anneleri mutfaktan çıkartmaz.
🔶 Arefe günü ülkemizde nasıl geçtiği anlaşılmayan bir gündür. Ev ahalisinin daima temizlik ve market arasında gidip geldiği gün, akşam vaktinde son iftar ve taat, ibadete yerini bırakır.
İmam Şafii Divanı'ndan inciler
🔶 Osmanlı döneminde her alanda olduğu gibi arefe gününde de birbirinden güzel, hassas ve güzel adetler vardır. Özellikle bugün hatırlanmayan adetlerden birisi arefe çiçeği idi.
🔶 Çocukların bayramlıkları ile erkenden dolaşması topluma bir sevinç ve sükûnet getirirdi. Uzun yıllardır yiyip içilememesi sebebiyle Ramazan ayının oruç tutulan kısımları Müslümanlar için gergin geçer.
🔶 Arefe çiçekleri varlıkları ile bu gerginliği tamamen ortadan kaldırırlar.
Kur'an-ı Kerim'de geçen peygamber duaları
🔶 Müslümanlar tarafından büyük bir coşku ve heyecan ile karşılanan ve idrak edilen Ramazan bayramı için Osmanlı saraylarında da büyük bir hazırlık yapılırdı.
🔶 Teşrifat kalemi tarafından planlanan program bayram namazı ve saraydaki merasimi kapsardı. Halk arasından pek çok kişi merasime davet edilirdi.
Peygamber Efendimiz'in tuttuğu nafile oruçlar