Arama

Manevi temizliğin merkezi: Kalp

Kur'an-ı Kerim'de toplam 132 kez geçen kalp, insan bedeninin merkezini ifade eder. Ayet-i kerimelerde düşünen, akleden ve imanın yeri olarak zikredilen kalp, Efendimizin (SAV) tabiri ile düzelmesi durumunda insanı doğru yola sokar. Peki, kalbi ne kadar tanıyoruz? Kur'an-ı Kerim'de kalbin işlevi ve önemini belirten ayeti kerimeler, tefsirleri ve hadis-i şerifler ile izahlarını bir araya getirdik.

  • 13
  • 21

📌 Buradaki kast edilen mana akıllarını ve gönüllerini doğru, imani yönde kullanamayanları kapsar. Mümin feraset ile bakar ve sükûnet ile karar alır. O, Hak Teala'nın rızasına uygun ameller peşinde koşan kişidir. Bu hususta Resulullah Efendimiz (SAV) "Müminin ferasetinden sakının! Çünkü o Allah'ın nuruyla bakar." buyurarak ferasete dikkat çeker.

(Tirmizi, Tefsiru'l-Kur'an, 16)

Efendimiz'in (SAV) hadis-i şeriflerini Riyazü-s Salihin'den okumak için tıklayın

  • 14
  • 21
Tegâbun Suresi 11. Ayet
Tegâbun Suresi 11. Ayet

"Allah'ın izni olmadan hiçbir musibet başa gelmez. Kim Allah'a iman ederse Allah onun gönlünü doğruya yöneltir. Allah her şeyi bilmektedir."

Tegâbun Suresi 11. Ayet

Tegâbun Suresi 11. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Tegâbun Suresi 11. Ayet Tefsiri

📍 "Genel olarak hayrın ve şerrin var edilmesinin hikmetleri konusu bir yana, başa gelen her musibetin Allah'ın izniyle olması ifadesini Kur'an ve Sünnet'teki ilke ve bilgilere göre şöyle açıklamak uygun olur."

Tefsirin devamını okumak için

  • 15
  • 21

📌 İman insanın kalbinde filizlenir. Resulullah (SAV), "İmanın yetmiş küsur şubesi vardır. Bunların en üstünü 'Lâ ilâhe illâllâh sözüdür. En alt derecesi ise yoldaki eziyet veren şeyleri kaldırmaktır. Hayâ da imanın bir şubesidir." buyurarak imanın mahiyetine müminlerin dikkatini çeker. İnsanların gönüllerini doğruya, güzele ve hakikate yönlendirilmesini sadece Allah (CC) yapar.

(Müslim, İman 58)

Efendimiz'in (SAV) hadis-i şeriflerini Riyazü-s Salihin'den okumak için tıklayın

  • 16
  • 21
Mutaffifîn Suresi 14. Ayet
Mutaffifîn Suresi 14. Ayet

"Hayır! Gerçek şu ki, yapıp ettikleri kalplerini kaplayıp karartmıştır."

Mutaffifîn Suresi 14. Ayet

Mutaffifîn Suresi 14. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Mutaffifîn Suresi 14. Ayet Tefsiri

📍 "Gerek âyetlerin bağlamı gerekse müfessirlerin açıklamaları dikkate alındığında siccînin, amellerin düzenli ve eksiksiz kaydedildiği, inkârcıların ve günahkârların bütün eylemlerinin yazıldığı bir kitap (kütük) olduğu anlaşılmaktadır."

Tefsirin devamını okumak için

  • 17
  • 21

📌 Kalbin kararması, insanın fıtratının aksine günah işlemesidir. Günaha alışmak ve bunu bir devamlılık haline getirmek insanın kalbinin paslanmasına ve umursamazlığına sebep olur. Resul-i Ekrem (SAV) bu hususla alakalı, "Bir kul günah işlediği zaman kalbinde siyah bir leke meydana gelir. Eğer o kul günahı terkedip bağışlanmayı dilerse, bu leke kaybolur. Şayet tövbe etmez ve günah işlemeye devam ederse, o zaman bu siyah nokta büyüyerek onun bütün kalbini kaplar. İşte Allah Taâlâ'nın,'Doğrusu şudur ki, yapıp ettikleri kalplerini kaplayıp karartmıştır.' (meâlindeki) âyetinde ifade ettiği kararma ve pas tutma budur." buyurur. Zamanla büyüyen bu siyah nokta yani günaha alışma durumu insanın kalbini karartarak onun İslam'dan uzaklaşmasına sebep olur.

(Müslim, İman, 231)

Efendimiz'in (SAV) hadis-i şeriflerini Riyazü-s Salihin'den okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN