Arama

Marifetname hakkında 10 bilgi

Dünya ve ahiretin insan için, insanın da yaratıcısını bilmek için halkedildiğini, ancak Rabbi bilmenin nefsi bilmeye, nefsi bilmenin de kişinin hem kendi maddi varlığını hem fizik alemini bilmesine bağlı olduğunu söyleyen Erzurumlu İbrahim Hakkı bu sebeple eserinde astronomi, fizyoloji, psikoloji ve hikmetin yanı sıra kalbî ilimlerden ve irfan alanından faydalanarak açıklamalar yaptığını kaydetmiştir. Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın bu ufuk açıcı eseri hakkında 10 bilgi derledik.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

• Aynı zamanda büyük bir İslami ilimler alimi olan Erzurumlu, mukaddimenin son konularında; kıyamet alametleri, sûra üflenişten itibaren ahiret halleri ve mekanları anlatır.

• Erzurumlu İbrahim Hakkı Marifetname'yi 400 kitaptan faydalanarak ve 1746 yılında Erzurum'da tamamlar. Bu eserde İbrahim Hakkı, oğlunun şahsında okuyucularına eserden alacağı dersleri özet halinde anlatır.

• Birinci bab hesap ilmiyle devam etmekte ve hendese bahisleriyle son bulmaktadır. On fasıldan oluşan ikinci babda âlemin küre şeklinde olduğu belirtilir.

• İkinci bölüm beş babdan oluşur. İlk dört babda fizyolojinin faydaları, fizyoloji yardımıyla insan bedeninin tanıtılması, organların şeklinden hareketle kişinin psikolojik yeteneklerini ve ahlâkını tahmin etme tekniği anlatılmıştır.

(X) Bab ne demek?

Eski eserlerde kullanılan bab tabiri, günümüzdeki konu, aşama anlamına gelir.

• Marifetname geniş alanları kapsayan, şamil bir eserdir. Eserin dört fasıldan meydana gelen hâtimesi her sınıftan insanla birlikte yaşamanın âdâbı konusundadır.

• Burada Resul-i Ekrem'in (SAV) örnek alınmasının gereği belirtildikten sonra insanlara yönelik davranışların nezaket, şefkat ve merhamet çerçevesinde yürütülmesine vurgu yapan birçok ayet, hadis ve söz sıralanmıştır.

  • 10
  • 10

Literatür tarandığında eserin birçok yazma nüshasının bulunduğu anlaşılmaktadır. Sadece Süleymaniye Kütüphanesi'ndeki nüshalarının sayısı yirmiyi aşmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN