Arama

Maveraünnehir'in kalbi: Buhara

Asırlar geçtikçe değeri daha çok anlaşılan, koruduğu kültürel kimliği ile her yıl yüz binleri bağrında toplayan, Türk-İslam medeniyetinin filizlendiği nadide şehirlerden olan Buhara, manevi atmosferi ile sırtımızı dayadığımız İslam kubbelerinden biri. Yetiştirdiği ilim adamları, devlet adamları, sanatçılar ile tanınan, kubbelerden oluşan siluetiyle ilmin yansıması şehirlerden olan Buhara, İslam medeniyetinin ruhunu oluşturan emsalsiz parçalardan biri...

  • 7
  • 10
Kalon Camii
Kalon Camii

🔸 Şehrin Cuma Camii olarak da bilinen Kalon Camii, 1121 tahinde Karahanlı Sultanı Arslan Han tarafından inşa edilmişti. Yapı, Poi Kalon Meydanı'nın simgelerinden biri.

🔸 Moğol istilası süresinde ciddi şekilde zarar gören camiyi meşhur yapan olaylardan birisi de meşhur hadis alimi İmam Buhari'nin bir dönem Kalon Camii'nde hadis dersleri vermesiydi.

DÜNYANIN EN GÜZEL CAMİ MİNARELERİ

  • 8
  • 10
Monorai Kalon
Monorai Kalon

🔸 Buhara'daki en yüksek yapı olan Monorai Kalon (Kalon Minaresi) yaklaşık 50 metre yüksekliğinde. Kalon adı Özbekçe de "büyük" anlamında.

🔸 1127 yılında Karahanlı hükümdarı Arslan Han tarafından yaptırılan minare, 105 basamaklı ve 13 kuşaktan oluşuyor ve her kuşakta kendine has motifler barındırıyor.

  • 9
  • 10
Mir-i Arab Medresesi
Mir-i Arab Medresesi

🔸 16. yüzyılda Ubeydullah Han tarafından Andullah Yemeni adına inşa edilen Mir-i Arab Medresesi, Poi Kalon Meydanı'nda bulunuyor ve beş asırdır eğitim kurumu olma özelliğini sürdürüyor.

🔸 Kur'an-ı Kerim'de yer alan 114 sureyi temsilen 114 odadan oluşan medresenin alt katı derslik üst katı ise yatakhaneydi. Medrese seksen yıla yakın süre kaldığı Sovyet işgalinde dahi eğitime ara vermedi. Bu yönüyle Mir-i Arab Medresesi Buhara'da eğitim faaliyetlerine asırlardır ara vermeyen tek medrese unvanına sahip.

DÖRT MEZHEP FIKHININ OKUTULDUĞU MEDRESE

  • 10
  • 10

🔸 Türk - İslam tarihinin yükseliş ve zirve dönemlerine kaynaklık eden Maveraünnehir'in seçkin şehri Buhara; çok sayıda alim, şair, sanatkar ve devlet adamı yetiştirdi.

🔸 Modern tıbbın babası Batı'da "Avicenna" olarak tanınan İbn-i Sina, ünlü muhaddis İmam Buhari, Türk-İslam dünyasında "Yedi Pir" diye bilinen Abdülhalık Gucdevani, Muhammed Arif er- Rivegeri, Mahmud İncir Fağnevi, Ali Rametani, Muhammed Baba Sammasi, Emir Külal ve Bahauddin Nakşibend gibi birçok önemli isim Buhara'da yetişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN