Mearic Suresi tefsiri ve meali
Adını "yükselme yolları" anlamına gelen "elMearic" kelimesinden alan Mearic Suresi, Kur'an-ı Kerim'deki mushaf sıralamasına göre yetmişinci suredir. Kıyamet, öldükten sonra dirilme, hesap günü, azab, cehennem azabı ve peygamberlik başta olmak üzere inanç konuları Mearic Suresi'nde ele alınır. İşte Mearic Suresi'nin fazileti, anlamı ve tefsiri...
Giriş Tarihi: 25.03.2024
13:02
Güncelleme Tarihi: 25.03.2024
13:04
Meâric Suresi 8-18. Ayet
﴾8﴿ O gün gökyüzü erimiş maden gibi olur.
﴾9﴿ Dağlar da atılmış renkli yüne döner.
﴾10﴿ Dost dostunun halini sormaz olur.
﴾11-14﴿ Halbuki birbirlerine gösterilirler. Günahkâr kişi, o günün azabı karşısında ister ki oğullarını, karısını, kardeşini, kendisini koruyup barındıran bütün ailesini ve yeryüzünde kim varsa herkesi fidye olarak versin de kendisini kurtarsın!
﴾15-16﴿ Fakat ne mümkün! Bilinmeli ki o (cehennem) alev alev yanan, derileri kavurup soyan bir ateştir.
﴾17-18﴿ Haktan yüz çevirip uzaklaşmak isteyeni ve mal toplayıp üstüne oturanı kendine çağırır.
Meâric Suresi 8-18 Ayet Tefsiri
🔹 O gün gökyüzü erimiş maden gibi olur. Dağlar da atılmış renkli yüne döner. Dost dostunun halini sormaz olur. Halbuki birbirlerine gösterilirler. Günahkâr kişi, o günün azabı karşısında ister ki oğullarını, karısını, kardeşini, kendisini koruyup barındıran bütün ailesini ve yeryüzünde kim varsa herkesi fidye olarak versin de kendisini kurtarsın! Fakat ne mümkün! Bilinmeli ki o (cehennem) alev alev yanan, derileri kavurup soyan bir ateştir. Haktan yüz çevirip uzaklaşmak isteyeni ve mal toplayıp üstüne oturanı kendine çağırır.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
Meâric Suresi 19-21. Ayet
﴾19﴿ Gerçekten insan pek tahammülsüz bir tabiatta yaratılmıştır.
﴾20﴿ Başına bir fenalık geldi mi sızlanır durur.
﴾21﴿ Ama ona bir nimet nasip olursa kendisinden başkasını yararlandırmaz.
Meâric Suresi 19-21. Ayet Tefsiri
🔹 "Tahammülsüz" diye çevirdiğimiz helû' kelimesi sözlükte "sabırsız ve bir şeye aşırı derecede düşkün" anlamlarına gelen bir sıfat olup tamahkârlık, tatminsizlik, acelecilik, sabırsızlık, tahammülsüzlük, yılgınlık ve sızlanma gibi insanların tabiatında var olan bazı olumsuz özellikleri ifade eder. 20 ve 21. âyetler bu zaafı şöyle açıklamaktadır: Başına yoksulluk, hastalık, korku vb. bir sıkıntı geldiğinde sızlanır, feryat eder ve ümitsizliğe kapılır; zenginlik, sağlık, güvenlik gibi nimet ve imkânlara kavuştuğunda ise bencilleşir, cimrileşir, eriştiği nimetleri Allah'ın bir lutfu olarak değil, kendi kudret ve gayretiyle elde ettiği varlık olarak değerlendirir; ne Allah yolunda harcamada bulunur ne de insanlara yardım eder. 20 ve 21. âyetler bu zaafı şöyle açıklamaktadır: Başına yoksulluk, hastalık, korku vb. bir sıkıntı geldiğinde sızlanır, feryat eder ve ümitsizliğe kapılır; zenginlik, sağlık, güvenlik gibi nimet ve imkânlara kavuştuğunda ise bencilleşir, cimrileşir, eriştiği nimetleri Allah'ın bir lutfu olarak değil, kendi kudret ve gayretiyle elde ettiği varlık olarak değerlendirir; ne Allah yolunda harcamada bulunur ne de insanlara yardım eder.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
Meâric Suresi 22-35. Ayet
﴾22﴿ Ancak namaz kılanlar başka;
﴾23﴿ Namazlarını devamlı kılanlar;
﴾24-25﴿ İsteyene ve yoksun kalmışa mallarından belli bir hak tanıyanlar;
﴾26﴿ Hesap gününün doğruluğuna inananlar;
﴾27-28﴿ Rablerinin azabından çekinenler -ki rablerinin azabı karşısında asla güven içinde olunamaz-;
﴾29-31﴿ İffetlerini koruyanlar -ki eşleri ve câriyeleri bunun dışında olup bundan dolayı kınanmazlar; ama kim bunun ötesine geçmeye kalkışırsa böyleleri sınırı aşanların ta kendileridir-;
﴾32﴿ Emanetlerine ve ahidlerine riayet edenler;
﴾33﴿ Şahitliklerini dosdoğru yapanlar;
﴾34﴿ Namazlarının gereklerini titizlikle yerine getirenler;
﴾35﴿ İşte bunlar cennetlerde ağırlanırlar.