Arama

Medeniyet ufkumuzda kütüphaneler

Tarih boyunca en güzel ve geniş kütüphaneleri bünyesinde barındıran İslam medeniyeti kültürel, sosyal ve ekonomik manada dünyaya yön vererek merhamet merkezli bir hayat çizgisi takip etti. İlim yolculuklarıyla başlayan medeniyet çizgimiz her devirde inşa edilen, yıkıldıkça daha da kuvvetlenen kütüphaneler eliyle günümüze dek ulaştı. Sizler için İslam medeniyetindeki kütüphanelerin tarihi seyrini araştırdık.

◾ İlk emri "Oku" olan mukaddes dinimiz İslam'da kitap kültürü Kur'an-ı Kerim üzerinden şekillendi. Bu meyanda İslam medeniyetini yoğuran, olgunlaştıran en önemli amillerden biri kitaplar oldu.

◾ İslami ilimlere dair zaman içinde mühim eserlerin telif edilmesi ve tercüme faaliyetleri ile beraber İslam tarihinde ilk kütüphaneler teşekkül etmeye başladı.

DÜNYANIN İLK KÜTÜPHANELERİNDEN ASURBANİPAL

İLK İSLAM KÜTÜPHANELERİ

◾ İlk İslam kütüphaneleri Beytül kütüb, Darül kütüb ve Mektebe gibi isimlerle anıldı. Medreselerin kurumsallaşmasından evvel camilerde ilim halkaları olduğu için ilk İslam kütüphaneleri de camiler içinde teşekkül etmiş oldu.

◾ Bunun akabinde Darül Hikme ve Beytül Hikme olarak isimlendirilen eğitim kurumlarında ilk düzenli İslam kütüphaneleri görülmeye başlandı.

EN BÜYÜK ENTELEKTÜEL AKADEMİ: BEYTÜLHİKME

Emevilerin ardından Abbasiler, Endülüs Emevileri, Eyyübiler, Hamdaniler, Zengiler, Memlükler başta olmak üzere İslam devletleri önemli şehirlerde pek çok kitaptan oluşan mühim kütüphaneler kurdular.

◾ Lakin bilhassa Moğolların Bağdat'ı yağmalaması İslam kütüphanelerinin o döneme kadar gelen en meşhuru olan Bağdat Kütüphanesi'nin içindeki birbirinden değerli eserlerle beraber yanmasına sebep oldu.

Bağdat'ta gerçekleşen bu elim hadise; İslam medeniyetinde zihni manada en büyük yıkımı temsil etti. O zamana dek büyük çabalarla kurulan, yayılan ilim halkası Moğollar sebebiyle bir süre sekteye uğradı.

TARİHİN EN ACIMASIZ OLAYI: MOĞOLLARIN BAĞDAT'TAKİ KATLİAMI

◾ İslam kütüphaneciliğinin en düzenli ve oturmuş dönemi ise Osmanlı İmparatorluğu zamanında ortaya çıktı. Osmanlılar özel, vakıf ve devlet olmak üzere üç çeşit kütüphane sistemine sahipti.

◾ Böylece halkın her bölümü kütüphanelerden faydalandığı gibi ilim daha kolay ulaşılabilir bir hale de gelmişti. Özellikle devlet adamlarının vakıf olarak kütüphane yaptırmaları neticesinde imparatorluğun hemen her köşesinde kütüphaneler açılmaya başlandı.

10 MADDEDE OSMANLI DÖNEMİ KÜTÜPHANELERİ

◾ Ana hatlarıyla ele alındığında Osmanlı döneminde neşredilen ve istinsah edilen eserler hem usta katiplerin elinden çıkmış hem de çok iyi şekilde ciltlenmişti.

◾ Bu şekilde pek çok tarihi vesika, eser, külliyat uygun koşullar altında günümüze ulaşmış hatta kitap şifahanesinde tadilata dahi girmişti.

ÜLKEMİZİN İLK KİTAP HASTANESİ

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN