Medine-i Münevvere’de en çok ziyaret edilen mekanlar
Medine, Efendimizin (SAV) davetini kitlelere ulaştırdığı, İslam Devleti'ni yönettiği mübarek şehir. Her sene hac ve umre maksadıyla milyonlarca Müslümanın yolu Medine'ye düşüyor. Peki, Müslümanlar Medine'de nereleri ziyaret ediyor? Medine'de bulunan tarihi mekanlar neresi? Sizler için Medine'de en çok ziyaret edilen mekanları derledik.
Giriş Tarihi: 23.11.2021
10:15
Güncelleme Tarihi: 23.11.2021
11:02
➡ Hattat Abdullah Zühdü Efendi, 7 yıl Medine'de kalarak Mescid-i Nebevi'nin duvar ve kubbelerindeki celî sülüs ayet, hadis ve kasideleri yazmıştır. Bu yazıların toplamı 2 bin metreyi bulmuştur. Bu rakam, hâlen dünya üzerinde bir camide kuşak biçiminde bulunan en uzun mesafeli yazıdır.
➡ Mescid-i Nebevi, Sultan II. Abdülhamid döneminde ziyaretçilere kolaylık sağlaması için ampulün icadından kısa süre sonra 1908'de elektrikle aydınlatılmaya başlanmıştır. II. Abdülhamid, önce demir yolu döşeterek ulaşım sorununu çözmüş sonra da elektrik sisteminin kurulmasını sağlamıştır.
Peygamberimizin Hicret'ten sonra Medine'de gerçekleştirdiği faaliyetler
📌 Kuba Mescidi
◼ Mescid, hicret esnasında Medine'den önce son durak olan Kuba'da bulunur. Buraya hicret eden muhacirler bir araziyi satın alarak bir mescid olarak belirlerler. Efendimiz (SAV) de Medine'ye hicret sırasında burada konaklar. Bu konaklama sırasında Resul-i Ekrem temele ilk taşı koyarak inşaatı başlatmıştır.
◼ Kuba Mescidi kâfirlere karşı bir haykırıştır. Müslümanlar bu mescid ile artık alenen ibadet eder hale gelmişlerdir. Mescid herkese açık, saf düzeni içerisinde namaz kılınan ilk ibadethanedir.
(x) 🔍 Bilgi Notu: Hz. Peygamber, hicret ettiği zaman Medine'ye varmadan önce 14 gün Kuba'da kaldı.
Kuba Mescidi
📌 Uhud
◼ Medine'nin kuzeyinde olan bölge Mescid-i Nebevi'ye yürüme mesafesindedir.
◼ Bölge sıradağlar ile çevrili iken Uhud tek bir dağ olduğu için bu isimle anılır.
◼ Müslümanlar ile müşrikler arasında gerçekleşen Uhud Gazvesi bu dağın etrafında gerçekleşmiştir.
(x) 🔍 Bilgi Notu: Efendimiz bazı hadis-i şeriflerinde Uhud'dan bahseder.
Mekke ve Medine'nin 140 yıllık tasvirleri
📌 Ravza-i Mutahhara
◼ Ravza-i Mutahhara, "tertemiz bahçe" anlamına gelir.
◼ Ravza yaklaşık 330 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır.
◼ Resulallah (SAV) bir hadis-i şerifinde "Evimle minberim arası, cennet bahçelerinden bir bahçedir" buyurmuştur.
(Buhari, Fadlü's Salat, 6)
(x) Efendimiz'in (SAV) hadis-i şeriflerini Riyazü-s Salihin'den okumak için tıklayın
Tevekkül ile ilgili ayet ve hadisler
📌 Cennetü'l Baki
◼ Baki cenneti olarak bilinen mezarlık Müslümanların Medine şehrinde kurdukları ilk mezarlıktır. Mezarlık olmadan önce bölge çalılıklarla kaplı idi. Bizzat Efendimizin (SAV) yerini belirlediği mezarlığa ilk defnedilen muhacir sahabe Osman b. Maz'un (RA), ensardan ise Es'ad b. Zürare'dir (RA). Zamanla kabilelerin belirledikleri alanlara ölülerini defnetmeleri ile mezarlık büyüdü. Resulallah (SAV) zamanla Cennetü'l Baki'de cenaze namazlarını kıldırmaya başladı ve orduları buradan sefere gönderdi.
◼ Ezvac-ı Tahirat'tan Hz. Âişe (R.ANHA) olmak üzere Hz.Hafsa (R.ANHA), Hz. Ümmü Seleme (R.ANHA), Hz. Zeyneb bint Huzeyme (R.ANHA), Hz. Zeyneb bint Cahş (R.ANHA), Hz. Safiyye (R.ANHA), Hz. Reyhâne (R.ANHA) ve Hz. Mâriye (R.ANHA) burada medfundur.
Ezvac-ı Tahirat nedir? Hz. Muhammed'in (SAV) hanımları için kullanılan ifade, "temiz olan eşler" anlamına gelir.
◼ Hz. Osman (RA), Abdurrahman b. Avf (RA), Sad b. Ebû Vakkâs (RA), Abdullah b. Mesud (RA), Suheyb b. Sinan (RA), Ebu Hureyre (RA), Hz. Hasan (RA) ve Hz. Abbas (RA) gibi sahabenin önde gelen isimleri Cennetü'l Baki'de medfundur.
(x) 🔍 Bilgi Notu: 1806'da gerçekleşen Suud istilasında Cennetü'l Baki'de bulunan mezar taşları yıkılır. II. Abdülhamid mezar taşlarını tekrar diktirmiştir. Lakin 1926'da bu taşlar Suudlar tarafından tekrar yıktırılmıştır.
Kur'an-ı Kerim'de geçen iyilik ayetleri