Arama

Mekke ve Medine’nin 143 yıllık tasvirleri

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere'nin daha önce yayınlanmamış tasvirlerini paylaştı. Müslümanlar için çok kıymetli bir yeri olan Harameyn'in, yeni tasvirlerinin yayınlanması büyük bir sevince sebep oldu. Sizler için birbirinden değerli çizimleri bir araya getirdik.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 7
  • 10
Yeşil Kubbe
Yeşil Kubbe

📌 Efendimiz'in (SAV) ebedi istirahatgahı, "Mescid-i Nebevi" de bulunan "Ravza-i Mutahhara"dır. Sultan II. Mahmud'un yeşile boyatması ile "Yeşil Kubbe" ya da "Kubbetü'l Hadra" olarak bilinen bu yapı, yukarıdaki tasvirde yer alır.

(X) Kaynak: TDV İslam Ansiklopedisi, Muhammediyye'nin Kadırgalı Mustafa Nazif Efendi hattıyla, Matbaa-i Osmâniyye'ye ait 1306 [1888-89] tarihli 3. baskısındaki Medîne-i Münevvere tasviri (K. Yusuf Ünal koleksiyonu)

(X) İmam'ı Azam'ın ilmi silsilesini okumak için tıklayın

  • 8
  • 10
Mescid-i Nebevi
Mescid-i Nebevi

📌 Müslümanların Camii ve devlet merkezi olarak kullandıkları Mescid-i Nebevi, tarih boyunca çok önemli bir noktada durmuştur. Yukarıdaki taşbaskıda Mescid'in bilinmeyen bir tasviri bulunur.

(X) Kaynak: TDV İslam Ansiklopedisi, Muhammediyye'nin Seyyid Hüseyin Remzi hattıyla, Hocazâde Muhammed Rızâ Tâşdestgâhı'na ait 1298 [1881] tarihli taşbaskısındaki Mescid-i Nebevî tasviri.

(X) Fahreddin Paşa Mukaddes emanetleri nasıl kurtardı?

  • 9
  • 10
Kâbe-i Muazzama
Kâbe-i Muazzama

📌 Yegâne kıblemiz olan Kabe, birçok kez tadilat geçirerek bugünlere gelir. Kâbe tasvirleri ise her dönemde zaman yapılmış ve eski eserlerde yer almıştır. Bu suretlerden Kâbe'nin ve Mekke'nin yıllar içerisinde geçirdiği değişiklikleri de gözlemlemek mümkündür. Yukarıdaki tasvirde de bu durum gözlenebilmektedir.

(X) Kaynak: TDV İslam Ansiklopedisi, Muhammediyye'nin Seyyid Hüseyin Remzi hattıyla, Hocazâde Muhammed Rızâ Tâşdestgâhı'na ait 1298 [1881] tarihli taşbaskısındaki Kâbe-i muazzama tasviri

(X) Surre Alayları nedir? Öğrenmek için tıklayın

  • 10
  • 10
Muhammediyye
Muhammediyye

📌 Muhammediyye yüzyıllar boyunca Anadolu'da en çok okunan ve hakkında en çok şerh yazılan eserlerden biri olur.

(X) Kaynak: TDV İslam Ansiklopedisi, Muhammediyye'nin Kadırgalı Mustafa Nazif Efendi hattıyla, Matbaa-i Osmâniyye'ye ait 1306 [1888-89] tarihli 3. baskısının iç kapağı (K. Yusuf Ünal koleksiyonu)

(X) Kapitalizm bir klasik üretebilir mi yazısını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN