Arama

Memluk sanatının simgelerinden Sultan Hasan Külliyesi

İslam ve Memluk sanatının özgün yapılarından olan Sultan Hasan Külliyesi, devasa boyutu ve kaleye benzer görkemli mimarisi ile dikkat çeker. Yapının renkli taşlarla süslü mihrabı ve minberi Memluk sanatının en güzel örneklerindendir. Bu külliyenin portalının iki yanındaki minareler, Anadolu Selçukluları zamanında inşa edilen Erzurum ve Sivas'ta bulunan çifte minareli medreselere benzerliği ile dikkat çeker.

◼ Ana binanın dışına taşan türbe kare planlıdır ve ibadet mekanının solunda bulunan bir külliyeye bağlanır.

Türbe, 21 metre genişliğindeki kenarlarıyla kare planlıdır ve üzeri ahşap ile örtülüdür. Türbede Sultan Hasan'ın değil oğlu Şehâbeddin Ahmed'in mezarı bulunur.

◼ Külliyenin farklı bölümlerinde göze çarpan renkli mermer kaplamalarla düzenlenen süslemeler oldukça zengin bir görüntü teşkil eder.

◼ Bu bölümlerin dışında külliyenin en zengin süslemeleri kıble eyvanında yer alır. Kıble eyvanının üç tarafında stükodan yapılmış kitabe şeridi yer alır.

*Stüko nedir?

Alçı, sönmüş kireç, beyaz mermer tozu, yumurta akı, tutkal ve suyun karıştırılmasıyla oluşturulan bir tür sıvadır.

İSLAM MİMARİSİNE HAS MOTİF: MUKARNAS

◼ Kitabe şeridi, Memluk süsleme üslubunu yansıtır. Kûfî yazıların zemininde bitki ve çiçek motifleri vardır. Buna benzer bir tezyinat Hanefi eyvanında da bulunur.

◼ Mermer süslemenin çokça kullanıldığı külliyenin renkli taşlarla süslü mihrabı ve minberi mermerdir. Bu süsleme, İslam ve Memluk sanatının en güzel örneklerindendir.

*Tezyinat nedir?

Süsleme, bezeme.

◼ Yapının kendine has, göz kamaştırıcı minaresi 84 metre uzunluğundadır. Sekizgen minare taş dolgu geometrik tezyinata sahiptir.

◼ Yapının portalının yanında bulunan çifte minareler, Erzurum ve Sivas'taki çifte minareli Anadolu Selçuklu medreselerine benzerliği ile dikkat çeker.

*Portal nedir?

Ana kapı.

ÖZGÜN MİMARİ VE SÜSLEMELERİYLE ŞAM EMEVİYE CAMİİ

  • 10
  • 10

◼ Özgün yapısıyla dikkat çeken külliyenin bronz kapılarından bazılarını, 1416 senesinde Sultan el-Melikü'l-Müeyyed Şeyh el-Mahmûdî kendi camisine nakleder.

◼ Bazı bölümler de bulunan bronz kapılar, Sultan Hasan devrinden kalmadır. Altın ve gümüş dolgularıyla göz dolduran süslemelere sahip bu kapılarda Sultan Hasan'ın ad ve unvanlarına rastlanır.

◼ Korumak maksadıyla camiden alınan cam kandil ve bronz şamdanlar, Kahire İslam Eserleri Müzesi'nde sergilenmektedir.

*Şeyh el-Mahmûdî kimdir?

Yaptığı hizmetlerle Memluk tarihçileri tarafından övgüyle bahsedilen Memluk sultanıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN