Arama

Mescid-i Aksa'daki namazgahlar

Müslümanların ilk kıblesi, Kudüs'ün incisi Mescid-i Aksa asırlar boyunca Müslümanlar tarafından çeşitli yapılarla süslendi. Arazi içerisine zamanla kuyular, zaviyeler, medreseler, halvethaneler, namazgahlar, kemerler gibi birbirinden güzel yapılar inşa edildi. Bunlar arasında bulunan namazgahlar, günümüze tüm asaletleri ile ulaştı. Mescid-i Aksa'daki namazgahları sizler için araştırdık. İşte, Aksa'daki 10 namazgah....

📍 AL-ZAHİRİ-NAMAZGAHI

🔸 Aksa'nın kuzeybatısında, Gavanime Kapısı'nın tam karşısında yer alan Al- Zahiri Namazgahı, Memlükler döneminde inşa edilir. Balva El-Zahiri tarafından inşa ettirildiğinden günümüzde onun ismiyle anılmaktadır.

📍 GAVANİME KAPISI

🔹 Aksa'nın kuzeybatı tarafında yer alan Gavanime Kapısı, Memlüklüler dönemine aittir. Bu kapının açıldığı mahallede Gavânime isimli bir aile yaşadığından bu ismi almıştır.

🔹 Diğer adı "Babul Halil" olan kapı 1307 senesinde Mescid-i Aksa'nın batı revakının yapıldığı esnada, Sultan Muhammed Bin Kalavun tarafından yenilenir. İşgalci İsrail tarafından 1998'te yakılmaya çalışılmış ve zarar görmüştür. Bu olay sonrası Vakıflar Daire Başkanlığı tarafından restore edilmiştir.

Balva El-Zahiri kimdir?

Balva El-Zahiri, Memlük Hanedanlığı'na mensup bir emirdir.

Mescid-i Aksa'nın içerisinde yer alan yapılar

📍 AS'ARDİYE MEDRESESİ NAMAZGAHI

🔸 Kubbetü's Sahra'nın kuzeybatısında yer alan As'ardiye Medresesi Namazgahı, Osmanlı döneminde araziye eklenen bir yapıdır. İsmini As'ardiye Medresesi'nden almıştır.

📍 AS'ARDİYE MEDRESESİ

🔹 As'ardiye Medresesi, 1368 yılında inşa edilir. İki kattan oluşan yapının avlusunda hücreler ve odalar bulunmaktadır. Aynı zamanda medresesinin toplamda üç kubbesi vardır.

📍 BURAK NAMAZGAHI

🔸 Mescid-i Aksa'daki bu yapı, Megaribe Kapısı'nın karşısında yer almaktadır. Adını, Burak Mescidi'ne yakın olmasından ötürü almıştır. Ebubekir Namazgahı olarak da bilinen caminin hangi yılda inşa edildiği ise net olarak bilinmez.

📍 MEGARİBE KAPISI

🔹 Megaribe Kapısı, Mescid-i Aksa'nın güneybatı tarafına en yakın olan noktada bulunur. İsrail işgalinden evvel Mağribli Müslümanların bulunduğu mahallelere açılan bir kapı olduğundan bu adı almıştır. Memlükler zamanında yani 1313 senesinde yenilenmiştir.

🔹 İsrail'in Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskınlar esnasında bu kapı kullanılmış, o günden beri de Filistinlilerle İsrail askerleri arasında yaşanan çatışmaların birçoğu noktadan yaşanmaktadır.

Burak Mescidi nerede?

Hz. Muhammed'in (SAV), Miraç hadisesinde bineği Burak'ı, günümüzde Burak Mescidi'nin bulunduğu yere bağlar. Bundan ötürü bu ismi almıştır.

Ayet ve Hadislerle Mescid-i Aksa

📍 CENAZELER NAMAZGAHI

🔸 Cenazeler Namazgahı, Mescid-i Aksa'nın güney tarafında yer almaktadır. Bu ismi almasındaki sebep ise vefat eden kişinin yakınlarının buraya gelip beklemesinden kaynaklıdır.

🔸 İnşa tarihi net olarak bilinmemekle birlikte Osmanlı dönemine ait olduğu tahmin edilmektedir.

Namazgah ne demek?

Farsça kökenli "namazgâh" sözcüğü, "açık havada namaz kılmak için düzenlenmiş ibadet mekanı" manasına gelmektedir. İslam'ın ilk dönemlerinde cuma ve bayram namazlarının toplu bir şekilde kılınabilmesi adına oluşturulan açık alanlarına verilen bir isimdir.

📍 ÇAMLIK NAMAZGAHI

🔸 Kubbetü's Sahra'nın güneybatısında yer alan namazgah, çam ağaçlarıyla çevrili olduğundan Çamlık Namazgahı adıyla tanınmaktadır.

🔸 Şehitler Ribat Namazgahı olarak da bilinen bu yapı, Osmanlı döneminde inşa edilmiştir.

Ribat ne demek?

Ribat, sözlükte "düşman saldırılarını önlemek veya sınır boylarında nöbet tutmak" manasına gelmektedir. Stratejik bakımdan önemli mevkilerde inşa edilen yapılardır.

Mescid-i Aksa'nın kapıları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN