Arama

Mescid-i Aksa'nın kapıları

İslam'ın simge şehirlerinden biri olan Kudüs, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya ev sahipliği yapmaktadır. Manevi değeri oldukça yüksek olan ve "uzak" anlamına gelen bu mescide açılan toplam 15 kapı mevcuttur. Günümüzde bu kapılardan 10'u açık, 5'i ise düşman saldırılarından korunmak için kapatılmıştır. İşte, Mescid-i Aksa'nın kapılarına dair bilmeniz gereken önemli detaylar...

Durumu: Açık

📍 HITTA KAPISI

🔸 Hıtta Kapısı, Aksa'nın kuzey revaklarının olduğu tarafta bulunur. Bu kapı, Mücahidîn Sokağı'na açılır. Aynı zamanda Sadiyye Mahallesi sakinlerinin kullandığı bir kapıdır.

🔸 Mescid-i Aksa'nın en eski kapılarından olan Hıtta, Emeviler döneminde inşa edilir. Eyyubi Devleti'nde yani 1120 yılında ve Osmanlı döneminde 1581 senesinde restore edilir.

Revak ne demek?

Arapça kökenli revak sözcüğü, "sundurma, bedevi çadırının dış kısmındaki tente" manalarına gelir.

Emevi Devleti

Emeviler, Dört Halife Dönemi'nden sonra kurulan Müslüman Arap devletidir. 750 yılında Abbasiler tarafından yıkılıncaya kadar uzunca yıllar varlıklarını korumuşlardır.

Durumu: Açık

📍 KATTÂNÎN KAPISI

🔸 Aksa'nın en görkemli ve ihtişamlı kapılarından biri Kattanin Kapısı'dır. Kapının batısında yer alan Pamukçular Çarşısı'ndan ötürü, "pamukçular" manasına gelen "kattanin" adı verilmiştir.

🔸 Bu kapı, 1336 yılında Memlük Sultanı Kalavun tarafından inşa ettirilmiştir. Kudüs'ün en eski kapılarından biri olan El Halil Kapısı'ndan gelen Müslümanlar burayı kullanarak Mescid-i Aksa'ya ulaşırlar.

El Halil Kapısı

Halil Kapısı veya diğer adıyla Yafa Kapısı, Kudüs surlarının batı cihetinde yer alır. Halilürrahman yönüne giden yolcuları ilk karşılayan ve kente gelen konukların buyur edildiği kapı olması habesiyle önemlidir.

Kuzey Kıbrıs'ta siyonizm tehdidi

Durumu: Açık

📍 KRAL FAYSAL KAPISI

🔸 Mescid-i Aksa'nın kuzeyinde bulunan Kral Faysal kapısı adını, Irak Kralı Faysal'ın, 8 Haziran 1933 tarihinde Kudüs'ü ziyaret etmesinin ardından bu isimle anılmaya başlanmıştır.

🔸 Şerefu'l-Enbiya ve Îtım gibi adlarla da anılan kapı daha çok Sadiyye Mahallesi sakinlerinin ve Kudüs'e Sahira kapısından girenlerin kullandığı mevkidir.

Durumu: Açık

📍 MATHARA KAPISI

🔸 Kubbetü's Sahra'nın batı revakında bulunan Mathara Kapısı, Memlüklü Sultanı Adil Ebubekir Eyyubi zamanında inşa edilmiştir. Kattanin Kapısı'nın hemen yanında yer alır.

🔸 Mathara Kapısı'nın arka tarafından tarihî bir hamam vardır. Buranın iç kısmında lavabolar ve abdestlikler olduğundan bu ismi almıştır.

Sultan Adil Ebubekir Eyyubi kimdir?

Necmeddīn Eyyûb'un oğlu, Selâhaddîn Eyyûbî'nin küçük kardeşi olan Sultan Adil Ebubekir, Eyyûbîlere ait olan Mısır ve Suriye topraklarını uzun yıllar yönetmiştir.

Siyonizmin kanlı ortağı: Evanjelizm

Durumu: Açık

📍 MEGARİBE KAPISI

🔸 Megaribe Kapısı, Mescid-i Aksa'nın güneybatı tarafına en yakın olan noktada bulunur. İsrail işgalinden evvel Mağribli Müslümanların bulunduğu mahallelere açılan bir kapı olduğundan bu adı almıştır. Memlükler zamanında yani 1313 senesinde yenilenmiştir.

🔸 İsrail'in Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskınlar esnasında bu kapı kullanılmış, o günden beri de Filistinlilerle İsrail askerleri arasında yaşanan çatışmaların birçoğu noktadan yaşanmaktadır.

Meğaribe Mahallesi

Fas Mahallesi olarak da anılan Meğaribe Mahallesi, Kudüs'ün Eski Şehri'nin güneydoğusunda, 12. yüzyılın sonlarında kurulan bir yerleşim yeridir. 1967 yılında bir baskınla işgalciler tarafından yıkılmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN