Arama

Mescid-i Nebevi'nin bilinmeyenleri

Resulullah'ın (SAV) inşaatında çalıştığı, Ashab-ı Kiram'ın emekleriyle inşa edilen Medine'deki Mescid-i Nebevi sadece bir ibadethane değildi. Asr-ı Saadet süresince devletin idare merkezi olan Mescid-i Nebevi yüzyıllar içinde genişletildi. Yavuz Sultan Selim'in 1517'de Memlukleri mağlup etmesinin ardından Osmanlıların hakimiyetine geçen yapının büyütülmesi, tezyinatı, temizliği, tamiratı gibi hususlarla Osmanlılar yakından ilgilendi. Öyle ki Osmanlı sultanları şahsi bütçelerinden Mescid-i Nebevi'nin yenileme çalışmalarını karşıladılar. Mescid-i Nebevi'nin bilinmeyen yönlerini araştırdık.

Ebu Hureyre (RA), Resulullah'ın (SAV) şöyle buyurduğunu rivayet etti:

"Üç mescit dışında hiçbir mescidi ziyaret için yola çıkılmaz. Benim bu mescidim, Mescid-i Haram ve Mescid-i Aksa."

(Müslim, Hac, 511)

Resul-i Ekrem (SAV) hicretin ardından Medine'ye vardığında devesi Kasva'nın çöktüğü yere bir mescit inşa edilmesini buyurdu. Hatta inşaatta kendisi dahi çalışmıştı. Mescidin arazisi Süheyl ve Sehl ismindeki iki yetime aitti. Allah Resulü (SAV) araziyi yetimlerden para karşılığında satın almıştı.

◾ Zamanla pek çok genişleme çalışmasına uğrayan Mescid-i Nebevi'nin günümüzdeki hali Asr-ı Saadet'teki Medine şehrinden daha büyük.

MEDİNE-İ MÜNEVVERE'DE EN ÇOK ZİYARET EDİLEN MEKANLAR

  • 4
  • 10
Mescid-i Nebevi'nin Mihrabı
Mescid-i Nebevi’nin Mihrabı

Mescid-i Nebevi'nin Mihrabı

Allah Resulü Hz. Muhammed'in (SAV) namaz kılındığı yer bilinmekte ve Müslümanlar tarafından korunmaktaydı. Ancak Ömer b. Abdülaziz devrine dek bu alanda bir mihrap yoktu.

Emevilerin en bilinen Halifesi olan Ömer b. Abdülaziz tarafından Mescid-i Nebevi'ye bir mihrap kazandırıldı. Pek çok dönemde yenilenen mihrap günümüzde de aynı noktada durmakta.

  • 5
  • 10
Arabistan'daki İlk Elektrik Kullanımı
Arabistan’daki İlk Elektrik Kullanımı

Arabistan'daki İlk Elektrik Kullanımı

Osmanlılar Mescid-i Nebevi'ye her açıdan büyük önem veriyordu. Bunun güzel bir yansıması olarak elektrik Arap Yarımadası'nda ilk defa Mescid-i Nebevi'de kullanıldı.

◾ 20. yüzyılın başında Sultan II. Abdülhamid Han'ın emri ile Mescid-i Nebevi'ye elektrik çekildi ve mescidin aydınlatması bu tarihten itibaren elektrikle sağlandı. Hicaz Demir Yolu'nun hemen ardından 1908 yılında elektrik Medine'ye geldi.

HİCAZ DEMİR YOLU'NUN HÜZÜNLÜ HİKAYESİ

  • 6
  • 10
Mescid-i Nebevi'yi tamir ettiren padişahlar
Mescid-i Nebevi’yi tamir ettiren padişahlar

Mescid-i Nebevi'yi tamir ettiren padişahlar

Hicaz toprakları Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinde Memlukler'i mağlup etmesinin ardından Osmanlılara bağlandı. 1517 yılından sonra Osmanlı Sultanları Mekke ve Medine'ye bilhassa Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'yi düzenli olarak tamir ettirdiler.

Sultan II. Selim, III. Murad, III. Mehmed, I. Ahmed, IV. Murad, IV. Mehmed, II. Mustafa, III. Ahmed, I. Mahmud, III. Osman, I. Abdülhamid ve III. Selim, hükümdarlık zamanlarında Mescid-i Nebevi'de bazı tamirat ve yenilikler gerçekleştirilerek mescid için çeşitli hediyeler gönderdiler.

  • 7
  • 10
Hz. Fatıma'nın (RANHA) kayıp bahçesi
Hz. Fatıma’nın RANHA kayıp bahçesi

"Hz. Fatıma'nın (RANHA) kayıp bahçesi

◾ Günümüzde Mescid-i Nebevi'nin kuzey tarafındaki şemsiyelerin bulunduğu noktada bir zamanlar hurma ve demirhindi ağaçlarından oluşan bir bahçe vardı. Bu bahçe Hz. Fatıma'nın (RANHA) bahçesiydi.

◾ İçerisinde bir kuyu da bulunan bahçe daha çok "Bahçetü'l Resul" olarak bilinirdi. Burada bulunan ağaçtan hurma yemek kasidelere dahi konu olmuştu.

"Mâil oldum bahçesinde hurmaya
Tâkâtım kalmadı aslâ durmaya
Ol Medîne Ravza'sını görmeye
Görmeyince alma yâ Rab cânımı"

Derviş Yunus

OSMANLI'NIN GÖNÜL YOLCULUĞU

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN