Arama

Mescid-i Nebevi'nin bilinmeyenleri

Resulullah'ın (SAV) inşaatında çalıştığı, Ashab-ı Kiram'ın emekleriyle inşa edilen Medine'deki Mescid-i Nebevi sadece bir ibadethane değildi. Asr-ı Saadet süresince devletin idare merkezi olan Mescid-i Nebevi yüzyıllar içinde genişletildi. Yavuz Sultan Selim'in 1517'de Memlukleri mağlup etmesinin ardından Osmanlıların hakimiyetine geçen yapının büyütülmesi, tezyinatı, temizliği, tamiratı gibi hususlarla Osmanlılar yakından ilgilendi. Öyle ki Osmanlı sultanları şahsi bütçelerinden Mescid-i Nebevi'nin yenileme çalışmalarını karşıladılar. Mescid-i Nebevi'nin bilinmeyen yönlerini araştırdık.

  • 6
  • 10
Mescid-i Nebevi'yi tamir ettiren padişahlar
Mescid-i Nebevi’yi tamir ettiren padişahlar

Mescid-i Nebevi'yi tamir ettiren padişahlar

Hicaz toprakları Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinde Memlukler'i mağlup etmesinin ardından Osmanlılara bağlandı. 1517 yılından sonra Osmanlı Sultanları Mekke ve Medine'ye bilhassa Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'yi düzenli olarak tamir ettirdiler.

Sultan II. Selim, III. Murad, III. Mehmed, I. Ahmed, IV. Murad, IV. Mehmed, II. Mustafa, III. Ahmed, I. Mahmud, III. Osman, I. Abdülhamid ve III. Selim, hükümdarlık zamanlarında Mescid-i Nebevi'de bazı tamirat ve yenilikler gerçekleştirilerek mescid için çeşitli hediyeler gönderdiler.

  • 7
  • 10
Hz. Fatıma'nın (RANHA) kayıp bahçesi
Hz. Fatıma’nın RANHA kayıp bahçesi

"Hz. Fatıma'nın (RANHA) kayıp bahçesi

◾ Günümüzde Mescid-i Nebevi'nin kuzey tarafındaki şemsiyelerin bulunduğu noktada bir zamanlar hurma ve demirhindi ağaçlarından oluşan bir bahçe vardı. Bu bahçe Hz. Fatıma'nın (RANHA) bahçesiydi.

◾ İçerisinde bir kuyu da bulunan bahçe daha çok "Bahçetü'l Resul" olarak bilinirdi. Burada bulunan ağaçtan hurma yemek kasidelere dahi konu olmuştu.

"Mâil oldum bahçesinde hurmaya
Tâkâtım kalmadı aslâ durmaya
Ol Medîne Ravza'sını görmeye
Görmeyince alma yâ Rab cânımı"

Derviş Yunus

OSMANLI'NIN GÖNÜL YOLCULUĞU

  • 8
  • 10
Mescid-i Nebevi teknik bilgileri
Mescid-i Nebevi teknik bilgileri

◾ Mescid-i Nebevî'nin Alanı : 100.000 metrekare

◾ Yüzey alanı : 67.000 metrekare

◾ Çevre alanı : 235.000 metrekare

◾ Toplam alan : 400.327 metrekare

◾ Cemaat Kapasitesi

↪ Kapalı kısımlarda: 300.000 kişi

↪ Üst katta : 90.000 kişi

↪ Çevresiyle birlikte: 730.000 kişi

  • 9
  • 10
Mescid-i Nebevi'nin Hat Yazıları
Mescid-i Nebevi’nin Hat Yazıları

Mescid-i Nebevi'nin Hat Yazıları

Mescid-i Nebevi'nin son büyük hat yazılarını Osmanlı hattatlarının en meşhurlarından olan Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin talebesi Abdullah Zühti Efendi yazmıştı.

◾ Abdullah Zühti Efendi'nin yazılarını çok beğenen Sultan Abdülmecid, Mescid-i Nebevi'nin duvarına yazılacak uzun hat yazılarını yazma görevini kendisine vermişti. Bu kutlu vazifenin ifası üç yıldan daha fazla sürmüştü.

  • 10
  • 10

◾ Bizzat Allah Resulü'nün (SAV) yapımında çalıştığı, duvarına taş yerleştirdiği Mescid-i Nebevi, Mescid-i Haram ve Mescid-i Aksa ile beraber İslam dünyasındaki üç büyük mescitten biri olarak kabul edildi. Tarih boyunca Müslümanlar bu bilinçle hareket etti ve mescidi yeniledi.

◾ Yapılan genişleme çalışmaları ile Asr-ı Saadet'teki Medine şehrinden daha büyük bir alana ulaşan Mescid-i Nebevi'de aynı anda bir milyondan fazla Müslüman Allah Teala'ya yönelebiliyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN