Mevlid kandili ne demek? Mevlid kandilinin önemi ve fazileti nedir?
İslam aleminde 26 Eylül Salı günü Mevlid Kandili olarak idrak edilecek. Peygamber Efendimizin (SAV) dünyayı şereflendiriği bu mübarek günde Müslümanlar, Resulullah'ı anarak Mevlid Kandili'nin faziletinden feyizlenecekler. Peki, Mevlid kandilinin önemi ve fazileti nedir? Mevlid Kandili'nde ne oldu? Mevlid Kandili'nde neler yapılır?
Giriş Tarihi: 25.09.2023
16:33
Peygamber Sevgisi
🔸 Mevlid Kandili, alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed'in (SAV) doğumunu coşkuyla kutlama fırsatı sunar. Müslümanlar için bu mübarek gün, Resulullah'a (SAV) olan sevgiyi daha da pekiştirmenin zamanıdır. Allah'a itaat etmenin yolu Peygamberimize tabi olmaktan geçer. Rabbimizin sevgisine mazhar olmak ise Efendimize itaat etmekle mümkündür. Nitekim Kur'an-ı Kerim'in Al-i İmran Suresinde Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Habibim! De ki: Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin."
Dua ve ibadet
🔸 Bu mübarek gecede Müslümanlar için dua ve ibadet ile geçirmek önemlidir. Günahlarından tövbe etmek ve Cenab-ı Hak'tan rahmet dilemek bu mukaddes günde önemli bir fırsattır.
🔸 Peygamber Efendimize (SAV), gösterebileceğimiz en büyük saygı, O'nun (SAV) izinden gitmekle mümkündür. Çünkü o Müslümanlar için en güzel örnektir. Yüce Allah (CC) Ahzâb suresinin 21. ayetinde şöyle buyurur: "Andolsun, Allah'ın Resûlü'nde sizin için; Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah'ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır." (Ahzâb Sûresi 21. Ayet)
İyilik ve sadaka
🔸 Mevlid Kandili, yardımlaşmanın ve sadakanın büyük bir önem taşıdığı bir gündür. Müslümanlar, bu özel günü ihtiyaç sahiplerine yardım ederek ve cömertliklerini göstererek kutlarlar.
Kur'an okuma
🔸 Bu gece Kur'an'ı okumak ve Resulullah'ın (SAV) hayatı hakkında daha fazla bilgi edinmek önemlidir. Hz. Âişe (ra) şöyle söylerdi: "Nebiyy-i Muhterem'in (sav) ahlâkı Kur'an idi. (Müslim, Müsâfirîn 139) Allah Resûlü (SAV) olmadan İslam anlaşılamaz, yaşanamaz.
Osmanlı Devleti'ndeki Mevlid kutlamaları
🔸 Mevlid kutlamalarını, Türk-İslam tarihinde Osman Gazi dönemine kadar götürenler olmakla birlikte genel kabule göre Kanuni Sultan Süleyman devrinde sarayın gündemine girer. III. Murad zamanında da resmi tören haline getirilir. Cumhuriyet'in ilanı sırasında pek çok dini gelenekle birlikte kandil kutlamaları da iptal edilir, sadece Ramazan ve Kurban Bayram ı devletin resmi kabulleri arasında kalır. Onun dışındaki dini gün ve gecelerle, ilgili anma ve kutlamalar iptal edilir.