Mevlid Kandili'nde neler yapılır? Mevlid Kandili'nde ne oldu?
Peygamber Efendimiz'in (SAV) bize müjdelenerek dünyaya geldiği günü ifade eden Mevlid, Müslümanlık için oldukça önemli bir gündür. Mevlid gecesi, miladi takvime göre yılın ilk kandilidir. Her yıl Müslümanlar, bu geceyi ibadet ve hayırlı işlerle geçirir. Tarih boyunca Mevlid Kandili'nde pek çok mühim hadise meydana geldi. Sizler için Mevlid Kandili'nin mazisini ve kandile has meseleleri araştırdık.
Giriş Tarihi: 07.10.2022
09:47
Güncelleme Tarihi: 07.10.2022
11:23
Mevlid Kandili’nde neler yapılır?
🔶 Mevlid Kandili'ni hakkıyla ihya edebilmek, bu mübarek günün hikmetinden faydalanmak biz Müslümanlar için oldukça önemlidir. Mevlid Kandili sebebiyle mutlaka şu ibadetleri yapmalısınız diye bilinen farz kılınmış bir ibadet bulunmasa da bu hayırlı günde bol bol dua edebilir, şükredebilir ve nafile ibadetlerde bulunabilirsiniz.
🔶 Günahlarınızdan tövbe edip Allah'a (CC) sığınarak yüce rehberimiz Kur'an-ı Kerim'i okuyabilirsiniz. Bunun dışında kulun tövbe edip Allah'a (CC) sığınması, isteklerini ve dileklerini Allah'tan niyaz etmesi bu hayırlı gecede yapılabilecek makbul ibadetlerdendir.
Mevlid Kandili’nde oruç tutulur mu?
🔶 Mevlid Kandili'nde oruç tutulmasının farz olduğuna dair herhangi bir bilgi yer almıyor. Fakat kandil günü de diğer günlerde olduğu gibi oruç tutulabilir. Oruç tutma ibadeti ile Müslümanlar sevap hanesine sevap katar.
🔶 Peygamberimiz Efendimiz (SAV), pazartesi günleri sıklıkla oruç tuttuğu bilinir. Bu durumun hikmeti kendisine sorulduğunda verdiği cevap oldukça dikkat çekicidir. Hz. Muhammed (SAV) Efendimiz şöyle buyurur:
"Pazartesi günü, benim doğduğum ve bana vahyin indiği gündür." (Müslim, Sıyam)
Mevlit Kandili nedir, neden kutlanır?
🔶 Mevlid Kandili'nde yapılabilecek en güzel ibadetlerden biri de Peygamber Efendimiz'i (SAV) anmak, ona salavat getirmektir. Bu mübarek gecede Peygamberimiz'i (SAV) "Allahümme salli ala seyidina muhammedin ve ala ali seyidina muhammed." diyerek bolca anabiliriz.
🔶 Mevlid Kandili'nde yapılabilecek nafile ibadetlerden biri de tesbih namazı kılmaktır. Peygamber Efendimiz (SAV) Hz. Muhammed (SAV) amcası Hz. Abbas'a, "Bak amca, sana tam on faydası olan bir şey öğreteyim; bunu yaparsan günahlarının ilki-sonu, eskisi-yenisi, bilmeyerek işlediğin-bilerek işlediğin, küçüğü-büyüğü ve gizli yaptığın-açıktan yaptığın on türlü günahını Allah (CC) bağışlar." diyerek bu namazı tavsiye ederek öğretmiştir. Hz. Abbas, bunu her gün yapamayacağını belirtince Peygamber Efendimiz (SAV), bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir ya da ömürde bir defa kılınmasının da yeterli olacağını bildirir.
Ebû Dâvûd, Tatavvu', 14; Tirmizî, Salât, 238
Rebiülevvel ayı ne zaman, Mevlit Kandili ne zaman?
Tesbih namazı nasıl kılınır?
Tesbih namazı dört rekattır ve şu şekilde kılınır:
➡ "Niyet ettim, Allah rızası için tesbih namazı kılmaya." diyerek namaza başlanır.
➡ Sübhâneke'den sonra 15 kere "Sübhânellâhi ve'l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber" denir.
➡ Sonra eûzü besmele çekilerek, Fâtiha ve bir sûre okunduktan sonra 10 kere daha "Sübhânellâhi ve'l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber" denilir.
➡ Bu tesbih, rükûya varınca 10 kere, rükûdan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir.
➡ Böylece her rekâtta 75 tesbih yapılmış olur. İkinci rekâta kalkılınca yine önce 15 kere tesbih okunur, ardından besmele çekilip Fatiha ve bir sure okunarak 10 kere tesbih getirilir. Kalan rekâtlar aynı şekilde tekrarlanarak böylelikle 4 rekât tamamlanmış ve toplam 300 tesbih edilmiş olur.