Arama

Mevlid'in bilinen en eski yazması Michigan'da bulundu

Milletimizin Resul-i Ekrem'e karşı duyduğu sevgiyi dile getiren en önemli eserlerden olan Süleyman Çelebi'nin "Vesiletü'n Necat" ya da bilinen adıyla Mevlid-i Şerif isimli kitabı, manzum bir şaheserdir. Asırlardır hem şiir formunda hem de bestelenerek okunan Mevlid, benimsenmiş kültürel bir gelenek olarak öne çıkar. Yapılan yeni ilmi çalışmalar ile beraber Mevlid-i Şerif'in bilinen en eski yazma nüshası Michigan Üniversitesi'nde bulundu.

Haçlı Seferleri bu meselede ciddi bir yer tutar. Avrupalılar gerçekleştirdikleri yağmalar sırasında ilmi, kültürel ve maddi olan neredeyse tüm değerleri topraklarına kaçırdılar.

◾ Kendi geleneklerini müslüman kanı ve birikimi üzerinden inşa eden Batı, bilhassa müslümanların zihin dünyasını kuran eserleri peyderpey topraklarımızdan türlü yollarla çaldı.

Yeni dünya düzeni nasıl kuruldu?

◾ Yapılan ilmi çalışmalar ile ortaya çıkan gurbetteki değerlerimize sıcağı sıcağına Süleyman Çelebi'nin Resulullah'a (SAV) karşı duyulan sevgiyi dile getirdiği "Vesiletü'n Necat" isimli eseri de eklendi.

Mevlid adı ile meşhur olan, şöhrete kavuşan eser bilhassa milletimizin kandil geceleri ve toplumsal meselelerinde mühim bir yer tutmasıyla tanınıyor.

Peygamber Efendimize yazılan Mevlid-i Şerifler

◾ Esasında Resulullah Efendimizin (SAV) doğumunu edebi bir dil ile anlatan manzum eserlere "Mevlid" denirken, "Vesiletü'n Necat" zamanla bu ad ile anılmaya başlar.

◾ Halk tarafından çok sevilen ve her vesile ile Mevlidhanlara okutulan kitap, kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olarak yaşamaya devam ediyor.

Süleyman Çelebi'nin, eğiten ve öğreten eseri: Mevlid…

◾ Aynı zamanda Anadolu'da hemen her evde bulunan ve okunan Vesiletü'n Necat, bu yönü ile en çok çoğaltılan yazma eserlerimizden de birisi.

Peygamberimizin kutlu doğumunun edebiyata yansıması: Mevlid

Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi'nin sonsayısında yayınlanan "Vesîletü'n-Necât'ın En Eski Nüshası ve Süleyman Çelebi'nin Bilinmeyen Şiirleri" başlıklı makale ile ilan edilen müjde, herkesi sevindirdi.

◾ Bu kıymetli müjdeyi bizlere İstanbul Kültür Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü hocası Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal ve Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğtitimi Ana Bilim Dalı hocası Prof. Dr. Rıfat Kütük verdi.

İyilik mafyası

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN