Arama

Mimar Sinan'ın Ustalık Eseri: Selimiye Camii

Osmanlı'nın Edirne'deki incisi, Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camii, 449 yıldır tüm ihtişamı ile müminleri ağırlıyor. UNESCO tarafından 2011 yılında Kültürel Miras Listesi'ne dahil edilen cami, İslam mimarisinin zirvesi olarak anılan eserlerden biri. Sultan II. Selim'in isteğiyle inşa edilen Edirne Selimiye Camii, Osmanlı'nın usta mimarı Koca Sinan'ın ustalığını temsil ediyor.

🔹 Osmanlı mimarisi içinde önemli bir yere sahip olan Mimar Sinan'ın eserlerinde estetik ve mekanik bir arada ilerleyen iki ayrı ama aynı yere varan kol olarak öne çıktı.

🔹 Selimiye Camii'nin estetik açıdan harikulade minareleri aynı zamanda statik açıdan önem taşıyan taşıyıcılardı. Koca Sinan depreme karşı her türlü önlemi almıştı.

🔹 Mimar Sinan en büyük kubbeye sahip olan Selimiye Camii, Mimar Sinan'ın matematik oranları, akustik hesapları, havalandırma ayarları ile teknik açıdan daha da iyileşmişti.

MİMAR SİNAN'IN ÇIRAKLIKTAN KALFALIĞA GEÇİŞ ESERİ

  • 6
  • 10
Ters lalenin öyküsü
Ters lalenin öyküsü

🔹 Selimiye Camii müezzin mahfilinde bir ters lale motifi var. Rivayete göre bu motif, Mimar Sinan'ın inşaat süresince yanında getirdiği torunu yüzünden mermere işlendi.

🔹 Koca Sinan'ın torunu Fatma, inşaat sırasında hastalanır ve vefat eder. Sinan ise üzüntüsünü göstermek için hem mezara hem de müezzin mahfili sütununa ters lale motifi işletir.

  • 7
  • 10
Selimiye Külliyesi bölümleri
Selimiye Külliyesi bölümleri

🔹 Selimiye Camii geniş dikdörtgen alandan meydana geliyordu. Bu dikdörtgen arazi içerisinde meşhur cami, güneydoğuda ve güneybatıda birer medrese ile batıda arasta ve sıbyan mektebi bulunuyordu.

Arasta ne demek?

Aynı tür ürünü satan esnafların olduğu çarşıya verilen isim.

🔹 Bu yönü ile Edirne'nin kültürel, sosyal ve ilmi hayatında merkezde olan Selimiye Camii hem bir ibadethane hem bir eğitim yuvası hem de insanların bir araya geldiği bir yaşam alanıydı.

MİMAR SİNAN'IN ESERLERİ HAKKINDA 33 İLGİNÇ BİLGİ

  • 8
  • 10
Selimiye restorasyonları
Selimiye restorasyonları

🔹 Selimiye Camii ilk defa 1752'de gerçekleşen Edirne depreminde hasar aldı ve Sultan III. Mustafa tarafından geniş bir tamirata tabi tutuldu.

🔹 1760'da geniş bir tamirat daha gören cami, çeşitli tarihlerde tadilat gördü. Son büyük restorasyon ise 1980 tarihindeydi. Selimiye Camii son olarak 2021 yılında geniş bir restorasyon geçirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN