Mimar Sinan'ın Ustalık Eseri: Selimiye Camii
Osmanlı'nın Edirne'deki incisi, Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camii, 449 yıldır tüm ihtişamı ile müminleri ağırlıyor. UNESCO tarafından 2011 yılında Kültürel Miras Listesi'ne dahil edilen cami, İslam mimarisinin zirvesi olarak anılan eserlerden biri. Sultan II. Selim'in isteğiyle inşa edilen Edirne Selimiye Camii, Osmanlı'nın usta mimarı Koca Sinan'ın ustalığını temsil ediyor.
Giriş Tarihi: 24.06.2024
16:38
Selimiye Külliyesi bölümleri
🔹 Selimiye Camii geniş dikdörtgen alan dan meydana geliyordu. Bu dikdörtgen arazi içerisinde meşhur cami , güneydoğuda ve güneybatıda birer medrese ile batıda arasta ve sıbyan mektebi bulunuyordu.
Arasta ne demek?
Aynı tür ürünü satan esnafların olduğu çarşıya verilen isim.
🔹 Bu yönü ile Edirne'nin kültürel, sosyal ve ilmi hayatında merkezde olan Selimiye Camii hem bir ibadethane hem bir eğitim yuvası hem de insanların bir araya geldiği bir yaşam alanıydı.
MİMAR SİNAN'IN ESERLERİ HAKKINDA 33 İLGİNÇ BİLGİ
🔹 Selimiye Camii ilk defa 1752 'de gerçekleşen Edirne depreminde hasar aldı ve Sultan III. Mustafa tarafından geniş bir tamirata tabi tutuldu.
🔹 1760 'da geniş bir tamirat daha gören cami, çeşitli tarihlerde tadilat gördü. Son büyük restorasyon ise 1980 tarihindeydi. Selimiye Camii son olarak 2021 yılında geniş bir restorasyon geçirdi.
🔹 Selimiye Camii esasında Süleymaniye Camii'nin daha geniş ve büyük versiyonu olarak da görüldü. Burada hem Mimar Sinan hem de II. Selim bir anmada bulunmuş oldu.
🔹 Edirne Selimiye Külliye'nin Süleymaniye'ye bu denli benzemesi Osmanlı'nın muhteşem Sultanı için bir anma, yad etme olarak da algılandı.
SELİMİYE'DEKİ TERS LALE MOTİFİNİN ÖYKÜSÜ
🔹 Selimiye, dünya üzerinde adaleti, merhameti, hoşgörüyü yaymak, mazlumları sevindirmek için çalışan Osmanlıların taşa kazınmış ruhlarını temsil eden bir mimari eser...
🔹 Bir ova üzerinde dört yandan görünen Selimiye Camii, Anadolu'nun Batı girişinde milletimizin varlığını herkese kanıtlayan bir İslam nişanesi olarak duruyor.