Miraç hadisesi ile ilgili kavramlar
Üç aylar, Müslümanlar için rahmet mevsimidir. Böylesine hikmetli bir dönemin içinde İslam aleminin özel gün ve geceleri bulunur. Bunlardan biri Miraç Kandili'dir. Miraç, Hz. Peygamberin (SAV) Mekke'den Kudüs'e gitmesini, oradan da semaya yükselmesini ifade eden isimdir. Miraç hadisesi ile ilgili birçok terim vardır. İşte, birbirinden kıymetli Miraç kavramları...
Giriş Tarihi: 06.02.2024
12:49
Güncelleme Tarihi: 06.02.2024
13:55
MİRACİYE
🔺 Arapça kökenli miraciye sözcüğü, "Hz. Muhammed'in (SAV) mîrâcını konu alan manzum eser" manasında kullanılmaktadır.
🔺 Miraç mucizesi hemen hemen bütün Müslüman toplulukların başta edebiyatların ardından mûsiki, minyatür, hat ve kitap sanatları yansımıştır. Miraciyeler ise Peygamberimizin (SAV) yaşadığı bu hikmetli hadiseyi konu alan manzumelerdir.
Refref-süvâr oldu yolunda habîb-i Hak Seyretdi lâ-mekâna kadar râh-ı vahdeti
Rahmî'nin Miraciyesi
Rahmî kimdir?
Bursalı Rahmî olarak bilinen ve asıl adı Pîr Mehmed Çelebi olan Rahmî, XVI. yüzyıl kaynaklarına göre, o dönemde yaşayan şâirlerin en önemlilerinden biridir.
MİRAÇNAME
🔺 Arapça "miraç" ve Farsça "name" kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelen "Miraçname" , "Hz. Muhammed'in mîrâcını anlatan manzum eser" manasına gelmektedir.
🔺 Miraçnameler , Miraciye olarak da anılır. İsra ve Miraç hadisesini anlatan eserlerdir, Türk Edebiyatı'nda örneklerine sıkça rastlanır. Bu eserlere başta Süleymaniye ve Nuruosmaniye Yazma Eser Kütüphanesi gibi kütüphanelerde muhafaza edilmektedir.
🔺 Anadolu sahasında miraçname türünün ilk örneğini Ahmedî vermiş, ilk defa miraçname besteleyip okuyan mûsikişinas ise Osman Dede 'dir.
Ahmedî kimdir?
Ahmedî 14. yüzyılda yaşamış divan şairi ve hekimdir. Türk dilinin gelişmesinde ve kullanılmasında büyük katkılar sağlamıştır.
Osman Dede kimdir?
Osman Dede, 1652'de İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Mevlevî şeyh ve dervişi olan Osman Dede aynı zamanda mutasavvıf, bestekârdır.
Mescid-i Aksa'nın Müslümanlar için önemi
Mİ'RÂCÜ'Z- ZAFER
🔺 Mi'râcü'z-zafer , Behcetî Hüseyin Efendi tarafından, IV. Mehmed devri ve özellikle 1678 Çehrin Seferi 'ni kaleme aldığı eserinin adıdır.
🔺 Bu yapıtın bilinen tek nüshası Süleymaniye Kütüphanesi 'nde bulunmaktadır. Eserinin giriş kısmında Behcetî 300 varak bulunur ve Hüseyin Efendi eserini; Arapça, Farsça ve Türkçe şiirlerle süslemiştir.
Behcetî Hüseyin Efendi kimdir?
Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa kumandasındaki Osmanlı ordusunun 1089 yılındaki Çehrin Seferi ve fethini anlatan Mi'râcü'z-zafer adlı eseri kaleme alan Dîvân-ı Hümâyun kâtibi, şairdir.
SİDRETÜ'L-MÜNTEHÂ
🔺 Sidretü'l-münteha , Miraç hadisesindeki, son durakta bulunan ve cennetin girişindeki ağaç olarak tanımlanmaktadır. Hadislerde geçen bu ağacın genişliği 70 arşın olarak bildirilmektedir. "Sidretü'l-münteha" adındaki bu ağacın ilahi sırlara mazhar olduğu bilinir.
Salındığınca Sidreyi sır Müntehâ boyun Doğrusu hüsn-i kadde nihâyet hemîn ola
Ahmet Paşa
Ahmet Paşa kimdir?
Ahmed Paşa, 15. yüzyılda Sultan II. Mehmed ve Sultan II. Beyazıd dönemlerinde kazaskerlik, vezirlik, sancak beyliği ve kadılık gibi yüksek görevlerde bulunmuş ulema sınıfı mensubu ve Divan Edebiyatı şairidir.
Miraç kandili duası
KABE KAVSEYN
🔺 Arapça kökenli sözcüklerin birleşmesi ile meydana gelen "Kabe Kavseyn" , "Hz. Peygamberin (SAV) Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya , oradan da göğe yaptığı yolculuk ve bu yolculukta Cebrail'e (AS) ve Allah'a (CC) çok yaklaştığını anlatan ifadedir.
Göreyim Tûbâveş olsun iller içre ser-nigûn Müntehâ kaddin nihâlin kim görüp Tûbâ demez
Necâtî
Necâtî kimdir?
Necâtî Bey divan edebiyatı şairidir. Doğum yerinin Kastamonu olduğu düşünülmektedir. Hayatı hakkında başka bilgiye ulaşılamamıştır.