Arama

Miraç Kandili'nin anlamı nedir? Miraç kandili önemi ve fazileti...

Miraç Kandili, tüm İslam alemi tarafından 10 Mart Çarşamba günü ihya edilecek. Recep ayının 27'nci gecesi yani 26'sını 27'sine bağlayan gece Miraç Gecesi'dir. Miraç gecesinde rahmet ve mağfiret kapıları sonuna kadar açılır. Mübarek gecelerden biri olan "Miraç Kandili ne zaman, önemi, fazileti ve hikmetleri nelerdir" gibi sorular Müslümanlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, Miraç Kandili'nin anlamı nedir? Miraç olayı nasıl gerçekleşti? Miraç kandilinde yapılacak ibadetler nelerdir? Miraç'ta Müslümanlara neler hediye edilmiştir? Miraç Kandili'nin önemi ve fazileti...

  • 4
  • 10
MİRAÇ KANDİLİ'NİN ÖNEMİ NEDİR?
MİRAÇ KANDİLİ’NİN ÖNEMİ NEDİR?

"Allah kuluna vahy edeceğini vahy etti. Kalp, (gözün) gördüğünü yalanlamadı. (Ey müşrikler! Şimdi siz Peygamberin) gördüğü şey hakkında onunla tartışıyor musunuz? And olsun ki, o, Cebrail'i bir başka inişte daha (asli şekliyle) Sidretü'l-Münteha'nın yanında görmüştü. Me'va cenneti de Sidre'nin yanındadır. O zaman Sidre'yi kaplayan kaplamıştı. Göz (gördüğünden) şaşmadı ve (onu) aşmadı. And olsun, o, Rabbinin en büyük alametlerinden bir kısmını gördü."

(Necm, 53/8–10)

➡ Burada Cenab-ı Hak, elli vakit namazı farz kıldı. Dönüşte Hz. Musa, elli vakit namazın ümmetine ağır geleceğini söyleyip Allah'tan onu hafifletmesini istemesini tavsiye etti. Böylece namaz beş vakte indirilinceye kadar Hz. Peygamber'in Yaradan ile müracaatı ve Hz. Musa ile konuşması devam etti. Bir rivayete göre Resûl-i Ekrem'e Miraç'ta Bakara suresinin son ayetleri (Amenerrasulü) indirildi ve Allah'a ortak koşmayanların affedileceği müjdesi verildi.

Hz. Peygambere, Miraç'ta üç şey verildi: Beş vakit namaz, Bakara suresinin son ayetleri ve Allah'a ortak koşmayanların affedileceği ve cennete girebilecek olmasıydı.

Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamasından Necm suresinin tefsiri için tıklayın

  • 5
  • 10
AMENERRASULÜ TÜRKÇE YAZILIŞI- OKUNUŞU
AMENERRASULÜ TÜRKÇE YAZILIŞI- OKUNUŞU

Amene-rrasûlu bimâ unzile ileyhi min rabbihi velmu/minûn(e)(c) kullun âmene bi(A)llâhi ve melâ-iketihi ve kutubihi ve rusulihi lâ nuferriku beyne ehadin min rusulih(i)(c) ve kâlû semi'nâ ve ata'nâ(s) ġufrâneke rabbenâ ve-ileyke-lmasîr(u) (Bakara-285)

Lâ yükellifu(A)llâhu nefsen illâ vus'ahâ(c) lehâ mâ kesebet ve'aleyhâ me-ktesebet(k) rabbenâ lâ tu-âḣiżnâ in nesînâ ev aḣta/nâ(c) rabbenâ velâ tahmil 'aleynâ isran kemâ hameltehu 'ale-lleżîne min kablinâ(c) rabbenâ velâ tuhammilnâ mâ lâ tâkate lenâ bih(i)(s) va'fu 'annâ vaġfir lenâ verhamnâ(c) ente mevlânâ fensurnâ 'ale-lkavmi-lkâfirîn(e) (Bakara-286)

AMENERRASULÜ ANLAMI

" Peygamber, Rabbinden kendisine indirilene iman etti, mü'minler de (iman ettiler). Her biri; Allah'a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman ettiler ve şöyle dediler: "Onun peygamberlerinden hiçbirini (diğerinden) ayırt etmeyiz." Şöyle de dediler: "İşittik ve itaat ettik. Ey Rabbimiz! Senden bağışlama dileriz. Sonunda dönüş yalnız sanadır.

Allah bir kimseyi ancak gücünün yettiği şeyle yükümlü kılar. Onun kazandığı iyilik kendi yararına, kötülük de kendi zararınadır. (Şöyle diyerek dua ediniz): "Ey Rabbimiz! Unutur, ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı! Sen bizim Mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et.

  • 6
  • 10
AMENERRASULÜ'NÜN FAZİLETLERİ
AMENERRASULÜ’NÜN FAZİLETLERİ

➡ Bakara suresinin son iki ayeti "Âmene'r-Rasûlü" ismiyle anılır. Bu ayetlerin faziletiyle alakalı olarak Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurur:

"Bakara suresinin sonunda iki âyet vardır ki, bir gecede okuyana onlar yeter; onu her türlü kötülüklerden korur."

(Buhârî, Fezâilü'l-Kur'an 10; Müslim, Müsâfirin 255)

➡ Ebu Umame'den (ra) rivayet edildi ki, Efendimiz (sav) şöyle buyurdu:

"Dört şey Arşu'r-Rahman'ın altındaki hazineden (Cennet hazinelerinden) indirilmiştir. Bunlar Fatiha-i Şerif, Ayete'l-Kürsi, Sure-i Bakara'nın sonu (Amenerresulü) ve Kevser Suresidir."

(El-Mütteki, Kenzu'l Ummal, 1/558)

📚 EBU UMAME KİMDİR?

Ebu Ümâme Vedâ haccında Hz. Peygamber'in yanında yer aldı. Hz. Peygamber'den başka Ömer, Osman, Ali, Muâz b. Cebel, Ebû Ubeyde b. Cerrâh, Ubâde b. Sâmit ve başka sahâbîlerden 250 hadis rivayet etti. Hadisi duyduğu gibi rivayet edebilmek için titizlik gösterir, bir hadisi Hz. Peygamber'den yalnız bir defa duymakla onu rivayet etmeyeceğini söylerdi.

  • 7
  • 10
PEYGAMBER EFENDİMİZİN MİRAÇ’TA TANIK OLDUĞU OLAYLAR
PEYGAMBER EFENDİMİZİN MİRAÇ’TA TANIK OLDUĞU OLAYLAR

➡ Hz. Peygamber (sav), Miraç olayında Allah yolunda şehit olanların, Firavun tarafından öldürülen kadının ve eşi ile çocuklarının akıbeti, namaz kılmayanların gördüğü azap ve çektiği sıkıntıları, zina edenlerin, yol kesenlerin, faiz yiyenlerin, emanetlere ihanet edenlerin, yapmadığı halde başkasına öğüt veren vaizlerin, gıybet edenlerin, büyük söz söyleyip yerine getirmeyen ve buna pişman olanların durumlarını, cennetin misk kokusunu ve salih insanların amellerinden dolayı buraya nasıl girdiklerini, Allah'a, Resulüne, ahiret gününe iman edip İslam'a gönül veren ve Allah rızası için muhtacın yardımına koşan, Allah'ın emrettiklerini yapıp nehyettiklerinden kaçınanların akıbetlerini ve hallerini gördü.

➡ Peygamber Efendimiz, cennetliklere sevinip cehenneme girecekler için üzüldü. Cebrail'e gerekli soruları sorup cevaplarını aldı ve yollarına devam ettiler. Sonra Sidretü'l-Müntehâ denilen yere vardıklarında yazıcı meleklerin kalem cızırtılarını duydu.

Hz. Muhammed'e (sav) "Yâ Resulallah! Sidre'yi kaplayan ne gördün?" sorulduğunda "Altundan pervânelerin onu bürüdüğünü ve her yaprağında bir meleğin oturup Allah'ı tespih ettiğini gördüm." dediği rivayet edilir. (Taberî, XXVII, 75; Müslim, Îman, 279)

Peygamber Efendimiz Miraç gecesinde neler yaşadı?

➡ Hz. Peygamber ile Cebrail (as) Sidretü'l-Münteha (hudut ağacı) denilen yere ulaştığında O'na (sav) evrenin sırları, varlığın kaderiyle ilgili hükümlerin tespiti için görevli meleklerin çalışmaları gösterildi. Cebrail (as) buradan ileri geçemeyeceğini bildirdi ve Sidretü'l-Münteha'da kaldı. Cebrail (as) "Bir parmak ucu daha öteye yaklaşmış olsaydım yakılırdım" dedi.

Hz. Peygamber'in Miraç'ta Allah'ı görüp görmediği meselesi, O'nun Sidretü'l Münteha'da "iki yay ucu aralığı kadar" Allah'a yaklaştığını ve O'nu gördüğünü bildiren ayetlere dayanır.

Yüce Allah'ın, Peygamber'e veya Peygamber'in Allah'a yaklaşması mekan, mesafe kavramlarıyla değil, Resûl-i Ekrem'in derece ve makamının yükselmesi, duasının kabulü, çeşitli nimetlere mazhar kılınmasıyla açıklanır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN