Modern bir illüzyon: Bilgi çağı
İnsanoğlu olarak bilgi merkezli, yoruma kapalı bir çağda yaşamaya çalışıyoruz. Herkesin her konuyu ekranlar ölçüsünde bildiği ama hassasiyetlerin ve yaşantının sıfıra yaklaştığı bir sona doğru usulca yaklaşıyoruz. Hafızamızı gereksiz bilgiler, gözümüzü ise kalabalık görseller ile doldurarak gönlümüzü daima boş bırakıyoruz. Modern bir illüzyon olarak ortaya çıkan bilgi çağında kendimizi arıyoruz.
Giriş Tarihi: 30.07.2023
15:52
Güncelleme Tarihi: 30.07.2023
17:37
DİL MESELESİ
◾ Kendi kavramlarımızı kaybettiğimiz bir dönem de yaşıyoruz. Yüzyıllardır kullandığımız ve kökü bizim olan kavramlar yerine tamamen ithal mefhumları hayatımızın merkezine alıyoruz.
◾ Dilimizdeki bu bozulma zamanla hayatımıza da yansıyor. Kendi kavramlarıyla düşünemeyen milletler ithal ettikleri kavramların sahiplerinin zihinleriyle düşünürler.
BİR MUTSUZLUK HİKAYESİ: KAPİTALİZM
◾ Bugün dünya üzerinde en çok kullanılan dil olan İngilizce, bu başarısını yıllar önce binbir zulüm ile kurduğu sömürge , emperyalizm düzenine borçlu.
◾ Günümüzde dünyanın bir köy gibi olması, benzer düşüncelerin bu denli yaygınlaşması nın şifresi esasında burada. İngilizce konuşan, bu dilin imkan verdiği mefhumları kullananlar zamanla farkında bile olmadan onlara benzediler.
KALPLERE UZANAN KANLI EL: MİSYONERLİK
◾ Dil meselesinin bir yansıması olarak zuhur eden bilim anlayışı da esasında din kavramı ve akislerinin etkisini kırmak için asırlardır profesyonel şekilde kullanılıyor.
◾ Günümüzde şeksiz, şüphesiz bilim üstünlüğü vurgulanırken dini terim ve kavramların yavaş yavaş dilimizden, hayatımızdan çıkışına şahitlik ediyoruz.
YENİ DÜNYA DÜZENİ NASIL KURULDU?
◾ Bu mesele beraberinde hayatımızdan rahmet ve bereketin çıkışını da yanında getiriyor. Zamanın yetmemesi nden şikayet ediyor, saygısızlıktan dem vuruyor uz.
◾ Oysa bu bitmeyen koşuşturmaca , her gün dalgalanan keşmekeş in tam merkezinde olduğumuzu hayat telaşemiz içinde çok kolay biçimde unutuyoruz.
YIKICI BATI KURUCU DOĞU
◾ Bir vakitler hayatımızın merkezinde olan dini ve kültürel ögeleri korumak ve dillendirmek bu bakımdan ele alındığında bir hayat memat meselesi dir.
◾ Asırlara dayanan kültür ve Kur'an-ı Kerim kaynaklı dini geleneğimiz eğer gereken ehemmiyet gösterilmez ise kuşaklar arası geçişte yavaşça unutulmaya başlanacak ve bir dönem sonra nostaljik bir öge olarak anılacak.
MODERN ÇAĞDAN ÇIKIŞ MÜMKÜN MÜ?