Arama

Muharrem ayı ile ilgili ayet ve hadisler

Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem, Zilkade, Zilhicce ve Receb aylarıyla beraber dört haram aydan birisidir. Bu ay ayrıca İslam tarihinin kırılma noktası sayılan pek çok olayın gerçekleştiği ay olması bakımından da önemlidir. Haram aylardan olan Muharrem ayının 10. günü Aşure Günü olarak kabul edilir. Muharrem ayının kutsaliyetine ve faziletine atıf yapan ayet ve hadis-i şerifler bulunur. İşte, Muharrem ayı ile ilgili ayet ve hadisler

Hz. Aişe (RANHA) şöyle dedi:

"Cahiliyede Kureyş, Âşure günü oruç tutardı. Resulullah'da (SAV) Âşure orucunu tutardı. Resulullah (SAV) Medine'ye geldiğinde de Âşure orucunu tuttu ve ashabına da Âşure orucunun tutulmasını emretti. Ramazan orucu farz kılınınca, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Âşure günü oruç tutmayı terk etti. Bundan sonra dileyen Âşure orucunu tuttu, dileyen de tutmadı."

(Buhari 1859, Müslim 1125/113, Malik 1/299, Ebu Davud 2442, Tirmizi 753, Ahmed bin Hanbel Müsned 6/162)

Resulullah (SAV) şöyle buyurdu:

"…Kim, Âşure orucu tutarsa o kişinin bir yıllık günahı bağışlanır."

(Taberani Mucemu'l-Evsad, Tergib ve Terhib 2/466)

Resulullah (SAV) şöyle buyurdu:

"Allah'ın, Âşure günü orucuyla ondan önceki yılı bağışlamasını şüphesiz ki umarım."

(İbni Mace 1738)

Hz. Peygamber (SAV) Veda Haccı sırasında, Mina'da irad ettiği hutbede şöyle buyurmuştur:

"İşte zaman, hakikaten Allah Teâlâ'nın gökleri ve yeri yarattığı günkü durumu gibi bir devre girdi: Yıl on iki aydır. Bunlardan dördü haramdır ki; üçü birbirinin ardında Zilkade, Zilhicce, Muharrem, biri de Cumâdâ ile Şaban arasındaki Receb'dir."

Resulullah (SAV) şöyle buyurdu:

"Nafile oruç tutacaksan, Muharrem ayında tut! Çünkü o, Allahü Teâlâ'nın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, O günde Allahü teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün, tevbe edenlerin günahlarını da affeder."

Tirmizi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN