Arama

Muhyiddin İbn Arabi'nin Siyasetnamesi Tedbirat-ı İlahiyye

Anadolu'nun kurucu isimlerinden Muhyiddin İbn Arabi'nin siyasetnamesi olarak bilinen Tedbirat-ı İlahiyye, Fütuhat-ı Mekkiyye ve Fususü'l-Hikem yönünden ele alınması gereken bir eserdir. Aristo'nun "sırru'l esrar" isimli eserini ikmal etmek ve ahlak kısmını eklemek için yazılan kitap, kişinin nefsini terbiye etmesinden bahseder. Muhyiddin İbn Arabi'nin Siyasetnamesi, Tedbirat-ı İlahiyye kitabından önemli noktaların altını çizdik.

💠

"Hz. Peygamber'in peygamberliği kesinleşip akıllıların zihinlerinde onun -kendi arzusundan değil- Allah'tan aktardığı [inancı] yerleştiğinde nasıl da boyunduruk altına girmiş ve Hz. Peygamber'in [hükmüne] teslim olmuşlardı."

İbn Arabi

💠

Halifenin küçük âlemdeki [insan] karşılığı ve bâtınî yorumu, beden mülkünde ruhun halife yapılmasıdır.

İbn Arabi

💠

"Ruhun cevher olmadığını iddia edenlerin delili, cevherlerin benzerliğidir. Herhangi bir cevher ruh olsaydı bütün cevherlerin de ruh olması gerekirdi."

İbn Arabi

💠

"Âlemde sadece halifeye mahsus olan ve başkalarına verilmeyen bir adın bulunması, ilâhî hikmetin bir gereği ve sonucu olarak ortaya çıkmıştır."

İbn Arabi

💠

"Söz konusu halifenin kendisine uyanları ve devletinin unsurlarını yerleştirdiği bu şehir "cisim mertebesi" ve "beden" diye isimlendirilir."

İbn Arabi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN