Arama

Muhyiddin İbn Arabi'nin Siyasetnamesi Tedbirat-ı İlahiyye

Anadolu'nun kurucu isimlerinden Muhyiddin İbn Arabi'nin siyasetnamesi olarak bilinen Tedbirat-ı İlahiyye, Fütuhat-ı Mekkiyye ve Fususü'l-Hikem yönünden ele alınması gereken bir eserdir. Aristo'nun "sırru'l esrar" isimli eserini ikmal etmek ve ahlak kısmını eklemek için yazılan kitap, kişinin nefsini terbiye etmesinden bahseder. Muhyiddin İbn Arabi'nin Siyasetnamesi, Tedbirat-ı İlahiyye kitabından önemli noktaların altını çizdik.

💠

"Ruhun cevher olmadığını iddia edenlerin delili, cevherlerin benzerliğidir. Herhangi bir cevher ruh olsaydı bütün cevherlerin de ruh olması gerekirdi."

İbn Arabi

💠

"Âlemde sadece halifeye mahsus olan ve başkalarına verilmeyen bir adın bulunması, ilâhî hikmetin bir gereği ve sonucu olarak ortaya çıkmıştır."

İbn Arabi

💠

"Söz konusu halifenin kendisine uyanları ve devletinin unsurlarını yerleştirdiği bu şehir "cisim mertebesi" ve "beden" diye isimlendirilir."

İbn Arabi

💠

"Vesilesiyle dindarlığının arttığını gördüğün kimselerle dostluk yapmalısın."

İbn Arabi

💠

"Bir grup âlim, ruhun dimağda bulunduğunu ileri sürmüştür. Bence kesin delil (burhan) yönünden değilse de tümevarım ve işaret yönünden [meseleye bakarsak] ruhun yeriyle ilgili şeriatta geçerli görüş onun kalp olmasıdır."

İbn Arabi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN