Aziz hatıra: Mukaddes Emanetler
Mukaddes Emanetler, Peygamber Efendimizin (SAV) ve diğer bazı peygamberlere, sahabe ve İslam büyüklerine ait eşyalardır. Önemli bir kısmı Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı fethi sırasında ve daha sonra oradan getirilenlerden oluşur. Asırlar öncesinden gelen bu aziz emanetler, nesiller boyunca büyük bir titizlikle korundu. Peki, Mukaddes Emanetler nelerdir? İşte Kutsal Emanetler hakkında bilinmesi gerekenler...
Giriş Tarihi: 01.06.2020
14:39
Güncelleme Tarihi: 05.09.2023
10:54
Hz. Peygamber'in (SAV) Uhud Savaşında kırılan mübarek dişinden bir parça
🔸 Uhud Gazvesi esnasında Utbe b. Ebû Vakkas tarafından atılan bir taşla Hz. Peygamber'in (SAV) miğferi parçalandı ve sağ alt çenede ön dişlerle azılar arasındaki dişi kırıldı.
🔸 Peygamberimizin (SAV) yüzü yaralanınca akan kanı durdurmak için Hz. Ali (RA) ile Fatıma (RANHA) gayret sarf etti.
Kırık diş parçasının kimin tarafından muhafaza edildiği bilinmemektedir. Hırka-i Saadet Dairesi'nde bulunan dendân-ı saâdet altın mahfazası Sultan VI. Mehmed tarafından yaptırılmıştır.
Uhud Savaşı: Müslümanlar için ibret dolu olay
Hz. Peygamber'e (SAV) nisbet edilen ayakkabılar
🔸 Resûl-i Ekrem 'in (SAV) ayakkabıları vefatından sonra muhafaza edildi. Bunlardan bir çift kendisine on yıl hizmette bulunan Enes b. Mâlik 'te (RA) kaldı.
🔸 Evliya Çelebi, Mısır'dan getirilişini anlattığı mukaddes emanetler arasında bir "pâybûş-i şerif "ten söz eder. Mukaddes emanetler arasında yer alan nalin-i saadetlerden birinde koyu kahverengi birer çift sırımdan oluşan, biri baş parmakla yanındaki, diğeri orta parmakla yanındaki parmaklar arasından geçen iki kıbâlinin olduğu ve bunların ayak tarağı üstünde topuklardan gelen birer çift bağ ile birleştiği görülmektedir.
Hz. Peygamber'in (SAV) sancağı
🔸 Sancak-ı şerif, Hz. Peygamber'in (SAV) "Ukab " adlı sancağı olduğu düşünülür. Ancak asıl sancak-ı şerif zamanla yıpranarak âdeta toz ve kırıntı yığını haline geldi.
🔸 Yeşil atlas bir torba içinde, Osmanlılar tarafından yapılan ve ordunun başında büyük seferlere götürülen yeni bir sancak-ı şerifle birlikte gümüş bir sandık içinde muhafaza edilirdi.
Savaş dönemlerinde özel merasimle çıkarılırdı. Öncelikle Fetih suresi okunur, bizzat hükümdar tarafından alınan sancak arz odasına getirilirdi. Orada Yasin suresi okunarak dua ve niyazlarla ordu başkumandanına teslim edilirdi. Harpten sonra da aynı merasimle yerine konurdu.
Hz. Peygamber'in (SAV) yayı
🔸 Bambu türü bir ağaçtan yapılmış olup 1,17 m. uzunluğunda iki ucu sivri yaydır. Altın kaplamalı gümüşten bir mahfazası vardır. Altın yaldız ve savat süslemeli gümüş mahfazası I. Ahmed tarafından yaptırıldı.
Hz. Peygamber'in (SAV) sakal-ı şerifi
🔸 Sahabe, Resûlullah'ın (SAV) tıraş sırasında saç ve sakalından kesilen telleri muhafaza etmişti. Resûlullah (SAV) tıraş olurken insanlar onun çevresini sarar, berberin kestiği saç tellerini daha yere düşmeden almaya çalışırlardı. Bunların bir tekine sahip olmayı bütün dünyaya değişmeyeceğini söyleyenler vardı.
🔸 Veda Haccı sırasında Peygamber Efendimizi (SAV) Ma'mer b. Nadle el-Adevî tıraş etti ve kestiği saçları bir kısmını sahabelere, bir kısmını da kendi ailesine dağıtması için Ebû Talha el-Ensârî 'ye verdi.
Peygamber Efendimizin insanlığa son mesajı Veda hutbesi