Arama

Aziz hatıra: Mukaddes Emanetler

Mukaddes Emanetler, Peygamber Efendimizin (SAV) ve diğer bazı peygamberlere, sahabe ve İslam büyüklerine ait eşyalardır. Önemli bir kısmı Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı fethi sırasında ve daha sonra oradan getirilenlerden oluşur. Asırlar öncesinden gelen bu aziz emanetler, nesiller boyunca büyük bir titizlikle korundu. Peki, Mukaddes Emanetler nelerdir? İşte Kutsal Emanetler hakkında bilinmesi gerekenler...

  • 7
  • 20
Sancak-ı Şerîf
Sancak-ı Şerîf

Hz. Peygamber'in (SAV) sancağı

🔸 Sancak-ı şerif, Hz. Peygamber'in (SAV) "Ukab" adlı sancağı olduğu düşünülür. Ancak asıl sancak-ı şerif zamanla yıpranarak âdeta toz ve kırıntı yığını haline geldi.

🔸 Yeşil atlas bir torba içinde, Osmanlılar tarafından yapılan ve ordunun başında büyük seferlere götürülen yeni bir sancak-ı şerifle birlikte gümüş bir sandık içinde muhafaza edilirdi.

Savaş dönemlerinde özel merasimle çıkarılırdı. Öncelikle Fetih suresi okunur, bizzat hükümdar tarafından alınan sancak arz odasına getirilirdi. Orada Yasin suresi okunarak dua ve niyazlarla ordu başkumandanına teslim edilirdi. Harpten sonra da aynı merasimle yerine konurdu.

  • 8
  • 20
Keman-ı Peygamber
Keman-ı Peygamber

Hz. Peygamber'in (SAV) yayı

🔸 Bambu türü bir ağaçtan yapılmış olup 1,17 m. uzunluğunda iki ucu sivri yaydır. Altın kaplamalı gümüşten bir mahfazası vardır. Altın yaldız ve savat süslemeli gümüş mahfazası I. Ahmed tarafından yaptırıldı.

  • 9
  • 20
Sakal-ı şerif
Sakal-ı şerif

Hz. Peygamber'in (SAV) sakal-ı şerifi

🔸 Sahabe, Resûlullah'ın (SAV) tıraş sırasında saç ve sakalından kesilen telleri muhafaza etmişti. Resûlullah (SAV) tıraş olurken insanlar onun çevresini sarar, berberin kestiği saç tellerini daha yere düşmeden almaya çalışırlardı. Bunların bir tekine sahip olmayı bütün dünyaya değişmeyeceğini söyleyenler vardı.

🔸 Veda Haccı sırasında Peygamber Efendimizi (SAV) Ma'mer b. Nadle el-Adevî tıraş etti ve kestiği saçları bir kısmını sahabelere, bir kısmını da kendi ailesine dağıtması için Ebû Talha el-Ensârî'ye verdi.

Peygamber Efendimizin insanlığa son mesajı Veda hutbesi

  • 10
  • 20

🔸 Topkapı Sarayı'nda ve Türkiye'nin birçok camisinde özel muhafazalar içinde, teberrüken saklanıp zamanımıza kadar intikal eden Hz. Peygamber'in (SAV) sakal telleri vardır.

🔸 Bu sakal-ı şeriflerin pek çoğu camlı bir mahfaza içinde, son derece sanatkârane süslenip tezyin edilmiş haldedir. Her ne kadar bunlara genelde sakal deniliyorsa da büyük bölümü saç telidir.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan verilen bilgiye göre 422 tanesi İstanbul'da olmak üzere Türkiye'de 1818 adet sakal-ı şerif bulunur. Ramazan ayının on beşinden sonraki gecelerde ve diğer mübarek gecelerde sakal-ı şerif bohçaları ziyaretçilerin hep birlikte okuduğu tekbir ve salât-ı ümmiyye eşliğinde açılır, mahfazalar cemaatin yoğunluk derecesine göre ya önünden geçerken salavat getirilerek ya da öpülerek tâzim edilir. Sakal-ı şeriflerin ramazan gecelerinde camiler arasında dolaştırılması da âdettir.

  • 11
  • 20
Kadem-i Şerîf
Kadem-i Şerîf

Üzerinde Kadem-i Saadet nişanesi bulunan taş

🔸 Hz. Peygamber'e (SAV) izâfe edilen ayak izleridir. Taş veya tuğla zemin üzerinde bulunur ve "nakş-ı kadem-i saâdet" olarak da bilinir. Kudüs'te Kubbetü's-sahre'deki kaya üzerinde de kadem-i şerif bulunur ve bu izin miraç hadisesinden kaldığı düşünülür.

Bir kadem-i şerif öyküsü

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN