Arama

Müslim kimdir? Sahih Müslim’i nasıl kaleme aldı?

İslam tarihinin en önemli muhaddislerinden olan Müslim henüz 12 yaşındayken hadis öğrenmeye başladı. Döneminin en büyük dört hadis hafızından biri olan Müslim, hadisleri toplamak ve bir araya getirmek için uzun bir yolculuğa çıktı. Pek çok belde ve kişiden 15 yılda derlediği hadislerle "Sahİh-i Müslim" olarak bilinen "el Cami'u's Sahih" adlı eserini Müslümanlara miras bıraktı. Onun bu eseri, Sahİh-i Buhari ile birlikte Kur'an-ı Kerim'den sonra en güvenilir iki kaynak kabul edilmiş ve bu iki kaynak Sahihayn diye anılmıştı. Peki, Müslim kimdir? Sahih Müslim'i nasıl kaleme aldı?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 10
  • 15
4 BİN SAHİH HADİSİ BİR ARAYA GETİRDİ
4 BİN SAHİH HADİSİ BİR ARAYA GETİRDİ

🔹 Hem Zühlî'den hem Buhârî'den çok faydalanan Müslim, hocaları arasındaki anlaşmazlıkta Buhârî'nin tarafını tutmakla beraber el-Câmiʿu's-sahîh'inde her iki hocasından da rivayette bulunmamıştır.

🔹 Müslim'in Zühlî ile anlaşmazlığa düşmesinin ilim çevrelerinde pek uygun karşılanmadığı anlaşılır.

🔹 Nitekim hadis hâfızı Ebû Kureyş, Ebû Zür'a'ya Müslim'i kastederek, "Bu zat 4000 sahih hadisi bir araya getirdi" dediğinde Ebû Zür'a, "Geri kalan sahihleri niye toplamamış?" diyerek tepki göstermiş, Müslim'i hocası Zühlî'ye ters düştüğü için eleştirmiştir.

(x)🔍 İbadet ile ilgili 25 hadis

  • 11
  • 15
FIKIH MEZHEPLERİNİN HİÇBİRİNE MENSUP OLMADIĞI BİLİNİR
FIKIH MEZHEPLERİNİN HİÇBİRİNE MENSUP OLMADIĞI BİLİNİR

🔹 Müslim'in diğer ehl-i hadîs gibi Selef akîdesini benimsediği, İmam Mâlik, Şâfiî ve Ahmed bin Hanbel'in görüşlerine meyli bulunmakla beraber fıkıh mezheplerinden hiçbirine mensup olmadığı bilinir.

🔹 Onun daha çok Şâfiî olarak tanınması, muhtemelen el-Câmiʿu's-sahîh'in bab başlıklarını tertip ederken Nevevî'nin kendi mezhebinin bazı görüşlerini yansıtmış olması sebebiyledir.

  • 12
  • 15
MÜSLİM’İN MİRAS BIRAKTIĞI ESERLER
MÜSLİM’İN MİRAS BIRAKTIĞI ESERLER

🔹 el-Câmiʿu's-sahîh: Sahîh-i Müslim diye de bilinen eser sahih hadislerden tekrarlarıyla birlikte 12 bin (farklı sayımlara göre 7275 veya 7582), tekrarsız 4 bin (veya 3033) hadisi ihtiva eder. En belirgin özelliği, bir hadisin güvenilir rivayetlerinin tamamını çeşitli senedlerle bir araya getirmesidir.

Sahîh-i Buhârî ile birlikte Kur'ân-ı Kerîm'den sonra en güvenilir iki kaynak kabul edilmiş ve bu iki kaynak Sahîhayn diye anılmıştır. Üzerinde pek çok çalışma yapılmış olan eser birçok defa basılmıştır.

  • 13
  • 15
SAHABE VE TABİÎN RAVİLERİNDEN DERLEDİĞİ ESER
SAHABE VE TABİÎN RAVİLERİNDEN DERLEDİĞİ ESER

🔹 Kitâbü't-Temyîz: Muhaddislerin hadis tenkidindeki metotlarını ele alan eserin bir kısmı kaybolmuş, geri kalan kısmını Muhammed Mustafâ el-A'zamî geniş bir mukaddimeyle birlikte yayımlamıştır.

🔹 et-Tabakāt (Tabakātü't-tâbiʿîn, Tabakātü'r-ruvât, Esmâʾü'r-ricâl): Sahâbe ve tâbiîn râvilerinden 2246 kişinin Medineliler, Mekkeliler, Kûfeliler, Basralılar, Şamlılar (Suriyeliler) ve Mısırlılar sıralamasına göre dizildiği eser Ebû Ubeyde Meşhûr bin Hasan bin Mahmûd bin Selmân tarafından neşredilmiştir.

(x)🔍 Riyazü's Salihin'in ilk cildini okumak için tıklayın.

  • 14
  • 15
RİVAYET ZİNCİRİNDEKİ RAVİLERİN KÜNYELERİNİ YAZMIŞTI
RİVAYET ZİNCİRİNDEKİ RAVİLERİN KÜNYELERİNİ YAZMIŞTI

🔹 Kitâbü'l-Künâ ve'l-esmâʾ (el-Esâmî ve'l-künâ, el-Esmâʾ ve'l-künâ, el-Künâ): Rivayet zincirinde isimleriyle tanınan râvilerin bazı senedlerde künyeleriyle anılması veya künyeleriyle bilindiği halde isimleriyle zikredilmesi yüzünden ortaya çıkan karışıklığı gidermek amacıyla yazılan eserin Dârü'l-kütübi'z-Zâhiriyye'de bulunan nüshasını Mutâ' et-Tarâbîşî geniş bir mukaddimeyle birlikte tıpkıbasım olarak yayımlamıştır.

🔹 el-Münferidât ve'l-vuhdân (el-Efrâd): Kendilerinden sadece bir râvinin rivayette bulunduğu bazı sahâbe veya tâbiîn râvileriyle ilgili olan bu küçük çaplı eser Buhârî'nin ed-Duʿafâʾü's-sağîr ve Nesâî'nin eḍ-Ḍuʿafâʾ ve'l-metrûkûn'ü ile birlikte yayımlanmış, eser üzerinde Hüseyin Ali Hasan Battî yüksek lisans çalışması yapmış, Abdülgaffâr Süleyman el-Bündârî ve Saîd bin Besyûnî Zağlûl tarafından da neşredilmiştir.

(x)🔍 Riyazü's Salihin'in ikinci cildini okumak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN