Arama

Müslim kimdir? Sahih Müslim’i nasıl kaleme aldı?

İslam tarihinin en önemli muhaddislerinden olan Müslim henüz 12 yaşındayken hadis öğrenmeye başladı. Döneminin en büyük dört hadis hafızından biri olan Müslim, hadisleri toplamak ve bir araya getirmek için uzun bir yolculuğa çıktı. Pek çok belde ve kişiden 15 yılda derlediği hadislerle "Sahİh-i Müslim" olarak bilinen "el Cami'u's Sahih" adlı eserini Müslümanlara miras bıraktı. Onun bu eseri, Sahİh-i Buhari ile birlikte Kur'an-ı Kerim'den sonra en güvenilir iki kaynak kabul edilmiş ve bu iki kaynak Sahihayn diye anılmıştı. Peki, Müslim kimdir? Sahih Müslim'i nasıl kaleme aldı?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 14
  • 15
RİVAYET ZİNCİRİNDEKİ RAVİLERİN KÜNYELERİNİ YAZMIŞTI
RİVAYET ZİNCİRİNDEKİ RAVİLERİN KÜNYELERİNİ YAZMIŞTI

🔹 Kitâbü'l-Künâ ve'l-esmâʾ (el-Esâmî ve'l-künâ, el-Esmâʾ ve'l-künâ, el-Künâ): Rivayet zincirinde isimleriyle tanınan râvilerin bazı senedlerde künyeleriyle anılması veya künyeleriyle bilindiği halde isimleriyle zikredilmesi yüzünden ortaya çıkan karışıklığı gidermek amacıyla yazılan eserin Dârü'l-kütübi'z-Zâhiriyye'de bulunan nüshasını Mutâ' et-Tarâbîşî geniş bir mukaddimeyle birlikte tıpkıbasım olarak yayımlamıştır.

🔹 el-Münferidât ve'l-vuhdân (el-Efrâd): Kendilerinden sadece bir râvinin rivayette bulunduğu bazı sahâbe veya tâbiîn râvileriyle ilgili olan bu küçük çaplı eser Buhârî'nin ed-Duʿafâʾü's-sağîr ve Nesâî'nin eḍ-Ḍuʿafâʾ ve'l-metrûkûn'ü ile birlikte yayımlanmış, eser üzerinde Hüseyin Ali Hasan Battî yüksek lisans çalışması yapmış, Abdülgaffâr Süleyman el-Bündârî ve Saîd bin Besyûnî Zağlûl tarafından da neşredilmiştir.

(x)🔍 Riyazü's Salihin'in ikinci cildini okumak için tıklayın.

  • 15
  • 15

🔹 Ricâlü ʿUrve b. ez-Zübeyr ve cemâʿatün mine't-tâbiʿîn ve ğayrihim: Eserin Hatîb el-Bağdâdî'nin hattıyla olan Dârü'l-kütübi'z-Zâhiriyye'deki nüshasını Sekîne eş-Şihâbî tıpkıbasım olarak yayımlamıştır.

🔹 el-Müsnedü'l-kebîr ʿale'r-ricâl (ʿalâ esmâʾi'r-ricâl, ʿale's-sahâbe): Günümüze ulaşıp ulaşmadığı bilinmeyen eseri Ebû Avâne el-İsferâyînî'nin ihtisar ettiği belirtilmekte, Muḫtaṣaru Ebî ʿAvâne adlı çalışmanın bu eser olduğu anlaşılmaktadır.

🔹 İntihâbü Müslim ʿalâ Ebî Ahmed el-Ferrâʾ: Müslim'in, hocası Ahmed el-Ferrâ'nın rivayetlerinden seçip derlediği bu çalışmayı İbn Hacer el-Askalânî kendi hocalarından okumuş ve eserin rivayeti hakkında bilgi vermiştir.

(x) 🔍 Riyazü's Salihin'in üçüncü cildini okumak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN