Ticaret hayatında ahlaki özellikler
Alemlerin Rabbi olan Allah Teala Müslümanların birbirine iyilikle mukabele etmesini istemektedir. Sosyal hayattaki farklar Müslümanların arasındaki kardeşliğe zarar vermemelidir. İşçi, işveren ve müşteriler İslam ahlakının temel prensipleri ile hareket ederek ticareti ayakta tutmalıdır.
Giriş Tarihi: 31.05.2023
17:56
Güncelleme Tarihi: 31.05.2023
18:30
BORCU ZAMANINDA ÖDEMEK
◾ Bir sözler, akidler manzumesi olan ticaret hayatında borçların zamanında ödenmesi ve kimsenin zor durumda kalmaması önemli bir kaidedir.
◾ Söze, akde riayet etmemek , var olan borcu geciktirerek taraflardan birini zor, sıkıntılı durumda bırakmak aynı zamanda ciddi bir kul hakkı ihlali dir.
İSLAM'DA BORÇLANMA NASIL OLMALIDIR?
ALDATMAK
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Bizi aldatan bizden değildir"
(Müslim, İman, 43, 164 - İbn Mace, Ticârât 45)
◾ Bir kusurlu malı kusursuzcasına, aldatarak müşteriye satmak insan aldatmak tır. Müslüman aldatmaktan uzak olan kişidir. Ticarette denge unsuru göz önüne alındığında Efendimiz (SAV) Müslümanları uyarmış ve bu minvalde davranışlar da bulunmaya davet etmiştir.
TUHAF ZAMANLAR VE ALDATMA KÜLTÜRÜ
ÖLÇÜYE HAKİM OLMAK
◾ Hz. Şuayb 'in (AS) peygamber olarak gönderildiği Medyen halkının helak olma sebeplerinden birisi ölçüde yaptıkları hile ydi. Müslümanlar tartıda adil olmalıdır.
◾ Resul- i Ekrem (SAV) bilhassa pazar yerlerinde ölçü ve tartıda hile yapanlar ı alenen uyarmış, bu eylemin Allah Teala'nın hoşuna gitmeyen işlerden olduğunu söylemiştir.
MUTAFFİFİN SURESİNDEN MÜSLÜMANLARA ÖĞÜTLER
"Eksik ölçüp tartanların vay haline! Onlar, insanlardan ölçerek bir şey aldıklarında tam ölçerler. Kendileri başkalarına vermek için ölçüp tarttıklarında ise haksızlık ederler (eksiltirler). Onlar, o büyük gün için -insanların âlemlerin rabbinin huzuruna çıkacakları gün için- diriltileceklerini akıllarına getirmiyorlar mı?"
Mutaffifîn Suresi 1-6. Ayet
Mutaffifîn Suresi 1-6. Ayeti dinlemek ve okumak için tıklayın
Mutaffifîn Suresi 1-6. Ayet Tefsiri
➡ "Vay haline!" diye çevirdiğimiz veyl kelimesi, "ağır zarar, kötülük, hüzün, azap, helâk" gibi anlamlara gelir (Elmalılı, VIII, 5648). Ayrıca hadislerde cehennemdeki bir vadinin ismi olduğu da bildirilmiştir (Tirmizî, "Tefsîr", 22; Müsned, III, 75). Râgıb el-İsfahânî'ye göre bu kelimenin cehennemdeki bir vadiye isim verilmesi, mecazi anlamda olup "veyl"e muhatap olanların cehennem azabına uğrayacaklarını ifade eder (bk. el-Müfredât, "vyl" md.). "Ölçü ve tartıyı eksik yapanlar" anlamındaki mutaffifîn, mutaffif kelimesinin çoğuludur. 2-3. âyetlerdeki açıklamaya göre "alırken fazla fazla, verirken eksik ölçenler" mânasına gelir. Bu sebeple 1-3. âyetlerde bir taraftan eksik ölçüp tartanlar yaptıkları işin çirkinliğinden dolayı kınanırken diğer taraftan böylesine çirkin bir işe kalkışanların âhirette cezalandırılacağına dikkat çekilmektedir.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
DÜRÜST OLMAK
◾ Müslüman hayatının ve ticaret hayatının en önemli ilkelerinden birisi dürüstlük tür. Müslümanın hayatının her evresinde tebarüz eden yanı olan dürüstlük, ticarette kişinin itibarını belitleyen yegane unsurdur.
◾ Resulullah Efendimiz (SAV) hadisi şeriflerinde dürüst ve güvenilir tacirleri övmüş, Müslümanları ticarette hukuka riayet etmeye ve doğru olmaya davet etmiştir.
EFENDİMİZİN TİCARETTE DÜRÜSTLÜK İLE İLGİLİ UYARILARI